bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes comencen la setmana amb força. El bitcoin (BTC) ha iniciat dilluns per sobre dels 48.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) s'acosta als 2.500 dòlars. Tot i això, els dos actius digitals semblen haver-se relaxat després del tancament dels mercats asiàtics.

A la resta del mercat, s'imposa el vermell. En les últimes 24 hores, grans altcoins com solana (SOL), XRP, cardano (ADA), avalanche (AVAX), dogecoin (DOGE) o chainlink (LINK) acumulen pèrdues de fins al 4%. Únicament tron (TRX) cotitza lleugerament a l'alça d'entre les principals criptomonedas alternatives.

Sigui com sigui, el bitcoin està jugant amb una ratxa alcista vista per última vegada fa un any després d'assolir un màxim intradia als 48.700 dòlars, nivell no vist des del desembre del 2021. I és que, si pugés aquest dilluns, la criptomoneda reina encadenaria la seva setena pujada diària de forma consecutiva, una fita que no aconsegueix des del gener de l'any passat, quan va començar a recuperar terreny després d'enfonsar-se com a conseqüència del col·lapse d'FTX i altres grans companyies en un nefast 2022 per a l'espai dels actius digitals.

I és que el bitcoin ha aconseguit treure's la pressió baixista exercida per Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) i està cavalcant l'onada dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat, els quals han aconseguit captar 2.800 milions de dòlars nets malgrat les quantioses sortides de GBTC. De fet, els ETF de bitcoin, sense comptar el producte de Grayscale, posseeixen ja més tokens que MicroStrategy, el tenidor institucional més gran de bitcoin, i controlen en aquests moments al voltant del 5% de tota l'oferta de bitcoins que pot existir.

Així, s'està confirmant, encara que una mica més tard del que estava previst, l'efecte que el mercat esperava que aquests fons cotitzats tinguessin al mercat: la pujada de preus impulsada per l'interès dels inversors institucionals. Caroline Bowler, directora executiva de la plataforma de criptomonedes BTC Markets Pty, ha assenyalat en una entrevista concedida a Bloomberg TV que hi ha indicis d'un "creixent moviment de diners institucionals" cap a aquesta clau d'actius. Per part seva, James Seyffart, analista d'ETF de Bloomberg, va assenyalar que els fons van aconseguir més de 400 milions de dòlars d'entrades netes divendres passat, el tercer millor dia d'aquests actius des de la seva aprovació l'11 de gener passat.

Així mateix, la plataforma BitMEX destaca que amb prou feines hi ha hagut 6 dies de fluxos negatius dels 22 que han estat negociats aquests fons, tot i que les sortides netes a GBTC han superat els 6.300 milions de dòlars. "Pensava que el 'Big Nine' s'afebliria una mica en disminuir les sortides de GBTC, però s'estan enfortint. Un altre dia de 500 milions més enllà de la sagnia de GBTC, fins als 2.700 milions de fluxos nets i 10.000 milions de dòlars en volum total. IBIT (l'ETF de BlackRock) està ara en 4.000 milions d'actius sota gestió, amb 500 milions de volum, segon dia per sobre de GBTC", destaca Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg.

Aquest expert s'ha mostrat molt optimista amb aquestes dades, ja que "normalment, un nounat triga entre 5 i 10 anys a acostar-se al rei o reis de la liquiditat d'una categoria". "IBIT ho ha fet en menys d'un mes: avui cotitza més que GBTC i BITO. Tots aniran i vindran una mica cada dia, però amb el temps la diferència creixerà", sentencia.

Tot i això, no només d'ETF viu el mercat de les criptos. Analistes com Ben Laidler, estrateg d'eToro, assenyalen que factors com la futura reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin ('halving'), que tindrà lloc el proper mes d'abril, o la possible aprovació d'ETF d'ETH al comptat també són importants catalitzadors per al mercat en general i per al bitcoin en particular.

contador