illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin 20230404094027

Les criptomonedes segueixen sense aixecar cap. El bitcoin (BTC) comença la setmana per sota dels 41.000 dòlars (40.800 dòlars), mentre que l'ethereum (ETH) es deixa al voltant d'un 2,5% a les últimes 24 hores i posa en perill els 2.400 dòlars.

La resta d'altcoins no ho fa gaire millor. La solana (SOL) comença la jornada amb pèrdues destacades de gairebé el 4%, igual que XRP, que retrocedeix gairebé un 3%. Cardano (ADA), dogecoin (DOGE) o avalanche (AVAX), per citar-ne alguns, també xifren les seves pèrdues entre el 2% i el 4%.

L'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat de BTC sembla haver tingut l'efecte contrari a l'esperat i desitjat pel mercat. Des que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) va autoritzar aquests productes d'inversió, el preu del bitcoin ha caigut una mica més d'un 15% des dels màxims intradia assolit dijous (48.969,37 dòlars).

La majoria dels experts assenyalen que bona part de la pressió baixista observada a l'espai prové de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). I és que, com indiquen els estrategs de JP Morgan, la majoria dels inversors estan maximitzant els beneficis després de comprar títols del fons amb un gran descompte durant l'últim any. En aquest sentit, el banc novaiorquès estima que la correcció encara podria no haver arribat al final, ja que amb prou feines s'haurien produït un 50% de les sortides que estimen que es podrien donar.

Aquests analistes apunten que, a més, en lloc de veure enormes fluxos de capital entrant a l'espai de les criptos a curt termini, el més probable serà veure una rotació d'actius a l'espai, amb els inversors buscant productes d'inversió més barats com l'iShares Bitcoin (Trust) de BlackRock, la comissió de gestió del qual és diverses vegades més barata que la de GBTC.

Tot i això, no tot són males notícies en aquest front. I és que, segons càlculs d'Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, els fons cotitzats han aconseguit al voltant de 95.000 bitcoins durant els primers sis dies de cotització, cosa que eleva els seus actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès) a prop de 4.000 milions de dòlars. D'aquests, més de la meitat dels actius se'ls reparteixen entre IBIT (1.400 milions) i l'FBTC de Fidelity (al voltant de 1.300 milions).

D'altra banda, la caiguda dels preus ha fet que alguns inversors s'hagin tornat més alcistes amb el bitcoin. Segons la companyia d'inversió Paradigm, la volatilitat implícita de la criptomoneda reina va assolir el màxim la setmana passada i s'ha estat reduint des de llavors, caient per sota de la volatilitat materialitzada. En conseqüència, aquests experts assenyalen que les opcions semblen ara barates, cosa que podria animar alguns inversors a apostar per les pujades en les properes sessions.

De la mateixa manera, altres analistes assenyalen que hi ha prou catalitzadors positius a l'horitzó per ser optimista. Entre ells destaquen el futur halving o reducció a la meitat de la xarxa Bitcoin, un esdeveniment que històricament ha coincidit amb destacats cicles alcistes per a la criptomoneda reina, o la possible aprovació dels ETF d'ETH al comptat, que podria donar-se a partir del proper mes de maig.

En aquest sentit, els experts de JP Morgan han indicat que l'ETH podria gaudir d'un any millor que BTC un cop s'aprovin aquests fons cotitzats. D'altra banda, la futura actualització de la cadena de blocs Ethereum, Dencun, podria ajudar a solucionar alguns dels problemes observats durant els darrers mesos, cosa que podria impulsar encara més els preus.

contador