Nova jornada de caigudes per a les criptomonedes. El bitcoin (BTC) continua patint i torna a perdre els 61.000 dòlars després de caure més d'un 1% a les últimes 24 hores. La criptomoneda reina, que en aquests moments cotitza al voltant dels 60.700 dòlars, s'ha deixat més d'un 7% durant aquesta última setmana.
- 98.475,72$
- 4,34%
Cal mirar el govern dels Estats Units per trobar part important dels motius darrere d'aquestes últimes retallades en el BTC. Segons dades d'Arkham Intelligence, un moneder digital del govern federal va transferir 240 milions de dòlars en bitcoins a una adreça de Coinbase Prime. Aquests aproximadament 3.940 tokens del BTC van ser confiscats a un traficant del mercat negre de la 'darknet' Silk Road. Cal recordar que, a finals del 2022, el Departament de Justícia dels EUA es va incautar més de 50.600 bitcoins obtinguts de forma il·legal a Silk Road.
Aquest últim moviment del govern nord-americà ha tornat a fer saltar totes les alarmes al mercat, ja que es tem que es continuï desfent de les seves tinences i, en conseqüència, provoqui un excés d'oferta que augmenti les caigudes de la criptomoneda reina. Aquest moviment no ha estat la primera venda d'aquesta mida que ha fet els EUA, ja que a l'abril va vendre bitcoins per valor de 2.000 milions de dòlars, cosa que també va empènyer a la baixa les cotitzacions.
De la mateixa manera, aquestes operacions s'han accentuat als darrers dies. I és que un altre dels motius que està provocant aquestes caigudes en el preu de la criptomoneda reina és la venda massiva que està realitzant el govern d'Alemanya. Arkham Intelligence estima que Alemanya té al voltant de 45.000 BTC, que estarien valorats en uns 2.800 milions de dòlars. Si es continua desprenent del seu bitcoin, és probable que els preus segueixin baixant.
D'altra banda, el programa de reemborsaments de l'extinta criptoborsa Mt. Gox també està pressionant el mercat. Els responsables del procés de liquidació de la companyia van anunciar al començament de setmana que al juliol començarien a tornar els 140.000 BTC sostrets en un ciberatac el 2014 als usuaris afectats. Alguns analistes esperen que no hi hagi una venda tan massiva com tem el mercat, però la veritat és que molts usuaris obtindran uns tokens que s'han revaloritzat significativament durant els darrers anys. Sense anar més lluny, el bitcoin valia una mica més de 320 dòlars al tancament del 2014.
Tot i aquesta pressió clarament baixista, Simon Peters, analista expert en criptoactius d'eToro, creu que el rang en què està atrapat el bitcoin (60.000-72.000 dòlars) no és preocupant. "La volatilitat o el moviment lateral als preus és un comportament típic després d'un esdeveniment de 'halving' (reducció a la meitat de la recompensa per bloc minat), ja que el mercat i els miners s'ajusten a la menor recompensa per bloc. Tot i això, hi ha cert optimisme de cara als propers mesos. Després d'anys de taxes d'interès elevades, els bancs centrals a nivell mundial estan començant a reduir-les i afluixar les condicions financeres, cosa que generalment ha estat favorable per als preus de les criptomonedes”, apunta aquest expert.
Per això, caldrà estar atents a la lectura que faci demà la dada clau de la setmana: l'índex de preus de les despeses de consum personal, també conegut com a deflactor de consum privat o índex PCE. Aquest indicador és un dels favorits de la Fed per orientar la seva política monetària, per la qual cosa un informe del PCE també per sota de les previsions podria augmentar les probabilitats que la primera retallada de taxes de la Fed es produeixi abans del previst aquest any.
A la resta del mercat, l'ethereum (ETH) es tenyeix de vermell i cotitza per sota dels 3.400 dòlars. El signe és negatiu a la majoria de grans altcoins del mercat, entre els quals destaquen els descensos notables de dogecoin (DOGE) o cardano (ADA), mentre que toncoin (TON) es distancia de la resta i aconsegueix pujar un 1%.