Fort repunt al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) conquista els 62.000 dòlars i l'ethereum (ETH) trenca la barrera dels 2.400 dòlars després que la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units hagi decidit abaixar els tipus d'interès en 50 punts bàsics (pb).
- 97.793,04$
- -1,23%
Les altcoins també es tenyeixen de verd. Solana (SOL) i toincoin (TON) repunten més d'un 4%, mentre que avalanche (AVAX) es desmarca de la resta de grans tokens amb pujades de més del 8%. Cardano (ADA) es revalora un 3% i altres tokens com dogecoin (DOGE) o XRP cotitzen amb pujades més contingudes.
Com diem, l'esperada baixada dels tipus d'interès sembla que ha estat positiva per a les criptomonedes, encara que inicialment no va ser ben rebuda. El bitcoin va caure per sota dels 60.000 dòlars després que el banc central nord-americà anunciés el començament d'una nova era de retallades dels tipus d'interès, tot i que s'ha recuperat durant la sessió asiàtica.
Les criptomonedes i els actius de risc semblen haver reaccionat bé a la baixada de 50 pb, que alguns analistes havien indicat que seria negativa per als mercats, ja que deixaria entreveure un risc de recessió excessiu. "La combinació d'una gran rebaixa dels tipus i una avaluació moderada de les futures retallades ha fet que el dòlar entri en una espiral descendent (i és positiva per als actius de risc, com les accions)", assenyala Kathleen Brooks, directora de investigació d'XTB. Aquest estrateg subratlla que el moviment de la Fed és "una bona notícia" per als mercats, ja que "aquest moviment dona suport al creixement econòmic i podria perllongar el cicle econòmic".
Sobre això, David Lawant, director d'investigació de Falcon X, destaca que la correlació de les criptomonedes amb els actius de risc es va disparar al nivell més alt d'un any i mig. Això, explica, posa en relleu com la macroeconomia ha estat un factor cada cop més important, especialment "durant els canvis de règim com el que estem presenciant ara".
En la compareixença davant els mitjans de comunicació, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha assegurat que el banc central ha iniciat un "procés" de reducció de les taxes oficials que tindrà continuïtat en el futur. Sobre la velocitat de les retallades, Powell va anticipar que dependrà de les dades disponibles.
Tot i això, l'organisme ha remarcat que les perspectives econòmiques són incertes, per la qual cosa estarà atent als riscos que corren les dues parts del seu doble mandat (inflació del 2% i plena ocupació). Per això, Powell ha explicat que, "si el mercat laboral es desaccelerés inesperadament", aleshores la Reserva Federal podria "reaccionar retallant els tipos més ràpid". En aquests moments, el mercat sembla decantar-se per una baixada de 25 punts bàsics de cara a la reunió del novembre: l'eina FedWatch de CME dona un 65% de probabilitat a aquesta opció davant del 51% que preveia fa una setmana.
Amb tot, segueix havent-hi persones que creuen que el moviment de la Fed acabarà sent negatiu per a les criptomonedes. Arthur Hayes, cofundador de BitMEX i director d'inversions de Maelstrom, va afirmar en una entrevista prèvia a la decisió de la Fed repercutiria en un breu repunt, però, en última instància, desencadenarà una "catàstrofe nuclear" al mercat.
"Una o dues sessions borsàries després de l'efecte, hi veuràs una pujada massiva i tot perquè tothom creu que com més baixin els tipus, millor. Però en realitat crec que apunta a una podridura més profunda en el sistema financer mundial. I això es reflectirà en uns preus molt més deprimits a posteriori", ha afirmat Hayes.
Al pla empresarial, cal destacar que Six Group, propietari de la borsa suïssa i de l'espanyola, està estudiant la creació d'un centre de negociació de criptodivises a Europa, segons ha avançat el Financial Times. Segons aquesta informació, el grup helvètic posaria actius digitals a disposició d'inversors institucionals, com ara gestors d'actius.
La nota curiosa de la jornada l'ha protagonitzat Donald Trump, expresident dels Estats Units i candidat del Partit Republicà a les eleccions presidencials del novembre, després de pagar amb bitcoin a Pubkey, un bar de temàtica cripto a Nova York. Segons una publicació de PubKey, Trump va comprar unes hamburgueses al bar en el que va ser la primera transacció amb criptomonedes realitzada per un expresident nord-americà.