Signe mixt al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta lleugerament les últimes 24 hores i es manté a prop dels 30.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) continua caient i s'allunya dels 1.900 dòlars.
Els fons cotitzats (ETF) de bitcoin al comptat continuen copant bona part dels titulars del mercat i definint el rumb dels actius digitals. L'optimisme és palpable, ja que importants actors com BlackRock, Invesco, Fidelity o WisdomTree han presentat sol·licituds perquè la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units doni el seu vistiplau a aquests productes.
"Han estat a prop de cinc anys de constants negatives a totes les sol·licituds d'ETF de criptomonedes, però ara arriba l'optimisme que un d'aquests gegants financers aconsegueixi crear-ne un abans que s'acabi l'estiu", explica Edward Moya, analista sènior de mercats d'OANDA. No obstant, com diem, altres observadors del mercat creuen que aquesta aprovació podria demorar-se més del que s'esperava, fins i tot fins al proper any.
Així mateix, Moya destaca que el mercat de les 'criptos' també està molt pendent de la demanda presentada per Grayscale, filial de Digital Currency Group, contra la SEC per la seva negativa per convertir la seva Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), el fons més gran de bitcoin, en un ETF de bitcoin al comptat. Segons aquest expert, alguns inversors són optimistes que la companyia s'imposi als tribunals "abans del final de l'estiu".
La SEC va rebutjar el juny del 2022 la sol·licitud de Grayscale de convertir el seu vaixell insígnia en un fons cotitzat, argumentant que la proposta no complia les normes dissenyades per evitar pràctiques fraudulentes i protegir els inversors. Grayscale va demandar la SEC gairebé immediatament després que es denegués la seva proposta, al·legant que el regulador estava actuant de forma arbitrària en rebutjar sol·licituds d'ETF de bitcoin al comptat quan anteriorment havia aprovat ETF de futurs de bitcoin com el de ProShares, BITO.
Durant els darrers dies, el descompte amb què cotitzen els títols de GBTC s'ha reduït significativament fins al 30%. Per trobar l'última vegada que GBTC va tancar a aquests nivells, cal remuntar-se al setembre del 2022. A més, cal assenyalar que els títols de GBTC han arribat a cotitzar amb un descompte del 50%, quan entre la seva creació el maig del 2015 i el febrer del 2021 va cotitzar una prima mitjana d'entre el 30% i el 40%. Durant els darrers mesos, DCG es va veure obligada a vendre part de la seva participació en el fons per fer front al procés de reestructuració de Genesis.
Notícies positives en aquest front podrien impulsar els preus del bitcoin, els quals podrien escalar de forma destacada segons Moya, especialment tenint en compte que el juliol ha estat un mes històricament bo per a la criptomoneda reina: durant els últims tres anys, el BTC ha pujat un 24%, un 20% i un 27% aquest mes. "La resistència inicial es troba al nivell de 34.000 i si veiem l'aprovació d'un ETF de bitcoin, l'impuls institucional podria portar el ral·li fins al nivell de 40.000 dòlars", afegeix.
"Qualsevol contratemps important amb un rebuig de l'ETF per part de BlackRock i una derrota de Grayscale podria acabar temporalment amb el ral·li, però l'optimisme continuarà sent aquest i l'ETF s'acabarà fent", sentencia Moya.
D'altra banda, aquesta setmana també hi ha hagut altres notícies positives a l'espai, ja que HSBC permetrà als seus clients de Hong Kong comprar i vendre bitcoin i ethereum, obrint de nou el mercat d'una manera que els crítics afirmaven que mai no passaria. Cal recordar que, des del passat 1 de juny, Hong Kong aplica noves normes per regular les criptomonedes i s'ha estat posicionant com el gran 'hub' d'Àsia.
A la resta de les criptomonedes, caigudes generalitzades. El cardano (ADA) i la solana (SOL) cedeixen posicions, mentre que ripple (XRP) i dogecoin (DOGE) intenten aguantar el tipus.