des pieces de bitcoin 20240311101114

El bitcoin (BTC) sembla voler tancar amb bon to una setmana força negativa. La criptomoneda reina suma un 1,2% les últimes 24 hores i torna a rondar els 67.000 dòlars després de diverses jornades amb signe marcadament negatiu.

  • 61.421,13$
  • -2,40%

En canvi, el panorama és més fosc a l'esfera de les altcoins. L'ethereum (ETH) cedeix una mica més d'un 1% i se situa per sota dels 3.300 dòlars, mentre que la solana (SOL) perd més d'un 5% i avalanche (AVAX) i dogecoin (DOGE), un 3%. Altres tokens com toncoin (TON) o XRP pugen amb ganes, aquest últim impulsat per les notícies que Ripple crearà la seva pròpia 'stablecoin' vinculada al dòlar.

El més curiós és que aquest moviment del bitcoin es produeix després que la Reserva Federal (Fed) hagi fet un aparent canvi de discurs cap a una postura molt més dura. Tradicionalment, els tipus alts d'interès no estan bé a actius de risc com les criptomonedes, ja que els inversors prefereixen optar per valors més segurs com els bons del Tresor.

Els darrers dies diferents membres del banc central nord-americà han mostrat els seus dubtes sobre seguir endavant amb l'escenari de tres baixades dels tipus d'interès previst al març. Potser el més dur ha estat el president de la Fed de Minneàpolis, Neel Kashkari, que ha plantejat aquest dijous en una entrevista que l'organisme no executi cap baixada de les taxes oficials. "Si seguim veient que la inflació es mou lateralment, aleshores em faria qüestionar si necessitem fer aquestes retallades de tipus", ha explicat.

Per part seva, el president Jerome Powell també ha advertit que la Fed no considera apropiat executar el pivot "fins que tinguem més confiança que la inflació està baixant de manera sostenible cap al 2%". A més, un altre membre important com Raphael Bostic, de la Fed d'Atlanta, va pronosticar una única baixada dels tipus d'interès i al quart trimestre.

En aquest sentit, l'informe d'ocupació del març, que es coneixerà aquest divendres, donarà una idea més clara de quina podria ser la propera decisió i el full de ruta que plantegi la Fed l'1 de maig al següent conclave. El consens pronostica la creació de 200.000 llocs de treball al tercer mes de l'any, 75.000 menys que al mes anterior.

D'altra banda, els experts adverteixen que l'impuls dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat s'ha alentit. Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia, destaca que, si bé és cert que segueix havent-hi fortes entrades netes de capital en aquests productes d'inversió, també ho és que hi ha "indicis" d'una "menor demanda sostinguda i una certa recollida de beneficis", fet que "porta a un ritme més lent d'entrades acumulades en comparació amb mesos anteriors".

"Això cal esperar, tenint en compte que la majoria dels inversors en ETFs de BTC ja estan en beneficis, atès que BTC cotitzava entre 40.000 i 45.000 dòlars en el moment del seu llançament", explica aquest estrateg.

D'altra banda, el mercat segueix amb atenció al halving de la cadena de blocs Bitcoin, que està programat per ser completat entre el 19 i el 20 d'abril. Aquest procés, que reduirà a la meitat (3,125 BTC) la recompensa per cada bloc minat, tradicionalment ha impulsat els preus de la criptomoneda reina, encara que s'espera que en aquesta ocasió l'impuls sigui una mica més baix del que és habitual.

"Històricament, els esdeveniments de reducció a la meitat de BTC han marcat punts significatius seguits de 9-18 mesos de tendència alcista, culminant en pics de cicle. Si es repeteixen els patrons històrics, és possible que assistim a una tendència alcista durant els nou mesos restants del 2024, cosa que portaria a un pic de cicle previst entre el quart trimestre del 2024 i el segon trimestre del 2025", conclou Greco.

contador