photo d illustration des pieces de monnaie et des billets en yens japonais 20220922084219

El Banc del Japó (BoJ) estaria treballant amb els tres principals del país nipó i amb institucions financeres regionals per llançar un programa de prova del ien digital durant la primavera del 2023.

Segons ha pogut saber Nikkei, si tot avança com caldria, el banc central japonès llançarà una CBDC (moneda digital del banc central) el 2026. Com a part del projecte de prova, que durarà dos anys, el Banc del Japó col·laborarà amb les principals institucions financeres privades per identifibcar i resoldre els problemes que els clients puguin experimentar amb els dipòsits i els retiraments als comptes bancaris tradicionals i comprovar si la moneda pot funcionar sense accés a internet en cas d'emergència.

El Banc del Japó és un dels principals bancs centrals, juntament amb els seus homòlegs dels EUA i Europa, que exploren les monedes digitals nacionals com a complement o substitut de l'efectiu físic. Així mateix, la Xina desenvolupa la seva CBDC des del 2014 i va llançar una versió pilot de la seva aplicació de moneder a principis d'any. L'Índia també va anunciar que està preparada per llançar una CBDC anomenat rupia digital. Alhora, el Banc d'Austràlia va anunciar que està iniciant un projecte de recerca de CBDC amb l'objectiu de completar-lo a mitjans del 2023.

L'any passat, el BoJ va fer un assaig intern per provar les funcions bàsiques necessàries per a una moneda digital, com l'emissió i la circulació. El proper programa és una prova final amb vista al seu ús pràctic i des de la institució asseguren que les institucions financeres estan “molt interessades” a participar-hi. L'organisme també està contractant empreses de tecnologia financera i proveïdors de TI per desenvolupar mesures de seguretat com ara la verificació de la identitat.

Amb tot, el banc central nipó encara no ha decidit si continuarà endavant amb el ien digital. Més enllà de les qüestions tècniques, explica Nikkei, un ien digital requeriria l'acceptació del públic, així com lleis i sistemes per acomodar-lo, cosa que requeriria cert temps, ja que la moneda digital s'hauria de poder utilitzar en pràcticament qualsevol lloc que accepti diners en efectiu. Aquest programa, asseguren des de l'agència de notícies, podria animar més llocs a permetre les transaccions sense efectiu, un punt en què el Japó s'ha quedat enrere respecte d'altres economies avançades.

Noticias relacionadas

contador