bitcoin, 1200, dolar
Alesia Kozik (Pexels).

Core Scientific, una de les empreses de mineria de criptomonedes més grans dels EUA que cotitza a la borsa, s'ha declarat en fallida. Malgrat tot, la companyia encara genera flux de caixa positiu, i per això planeja seguir minant bitcoin mentre paga als seus deutors.

En concret, Core ha sol·licitat aquest dimecres a la matinada la protecció per fallida que es preveu al Capítol 11 a Texas, on té la seu, segons recull CNBC. Un moviment que ha dut a terme després d'un any de caiguda en el preu de les criptos i davant l'augment dels preus de l'energia.

Cal recordar que Core Scientific es dedica a la mineria de criptomonedes proof-of-work, com el bitcoin. És un procés que implica alimentar centres de dades a tot el país, plens d'ordinadors altament especialitzats que calculen equacions matemàtiques per validar transaccions i crear simultàniament nous valors. Un procés requereix equips cars i, sobretot, molta electricitat.

Al tancament de la sessió de dimarts, la capitalització borsària de Core havia caigut a 78 milions de dòlars, enfront dels 4.300 milions de dòlars de valoració que tenia el juliol del 2021, quan l'empresa va sortir a borsa a través d'un vehicle d'adquisició amb fins especials, o SPAC. I les accions han caigut més d'un 98% al darrer any, ja que les condicions fan de la mineria un negoci molt més difícil.

Tot i això, de moment l'empresa segueix generant un flux de caixa positiu, i encara que aquest efectiu no és suficient per pagar el deute de finançament dels equips que lloga, sí que ho és per seguir funcionant amb normalitat, és a dir, minant criptomonedes, mentre arriba a un acord amb els tenidors de pagarés de seguretat preferents, que tenen la major part del deute de l'empresa. Així ho ha explicat una persona familiaritzada amb la situació de l'empresa esmentada per aquest mitjà.

"PÈRDUA TOTAL DE LA INVERSIÓ"

De fet, al mes d'octubre passat Core ja havia avisat de la difícil situació que travessa, i va dir que els tenidors d'accions ordinàries podrien patir "una pèrdua total de la seva inversió". Tot i això, si el sector de les criptomonedes es recupera, podria no arribar a succeir, segons l'acord assolit per la companyia amb els tenidors de bons convertibles.

En qualsevol cas, a l'octubre Core també va comunicar que no faria front als pagaments del seu deute, que vencien a finals d'octubre i principis de novembre, i va dir que els creditors eren lliures de demanar a l'empresa per impagament.

La veritat és que la companyia no travessa pel seu millor moment. Es dedica, principalment, al minat de bitcoin, i el preu del criptovalor no ha fet més que caure des que toqués el màxim històric, per sobre dels 69.000 dòlars, el novembre de 2021. Ara mateix es canvia als 16.800 dòlars

Core Scientific, que es dedica principalment a l'encunyació de bitcoins, ha vist caure el preu del criptovalor des d'un màxim històric per sobre dels 69.000 dòlars el novembre del 2021, fins a uns 16.800 dòlars. Aquesta pèrdua de valor, unida a la competència més gran entre els miners i a l'augment dels preus de l'energia, ha comprimit els seus marges de benefici.

A l'octubre ja va apuntar que "el rendiment operatiu i la liquiditat s'han vist greument afectats per la disminució prolongada del preu del bitcoin, l'augment dels costos d'electricitat i l'augment de la taxa de hash global de la xarxa bitcoin", un terme que descriu la potència de càlcul de tots els miners a la xarxa bitcoin.

El criptoprestamista Celsius, que es va declarar en fallida al juliol, era client de Core, i quan els deutes de Celsius van ser eliminats durant el procediment de fallida, això va posar a prova el balanç de la companyia, en un exemple més de l'efecte contagi que s'ha estès pel sector de les criptomonedes aquest any. Ara és Core Scientific la que sol·licita acollir-se al Capítol 11 la protecció per fallida.

contador