El bitcoin és el nou or. La reina de les criptodivises està sent per a molts l'actiu refugi que abans era el metall preciós en un entorn de tipus baixos i incertesa econòmica. Però hi ha una raó més enllà d'això que explica el seu fenomen: la desconnexió entre la classe política i els votants.
"Una de les raons que explica l'èxit del fenomen monedes digitals, i en particular del bitcoin, és precisament la seva independència del poder polític", explica Jesús Duarte Merelo, professor titular de la Universitat Loyola de l'àrea Business Management, en declaracions a aquest mitjà.
"En un entorn on la desconnexió entre la societat i els seus governants de qualsevol signe és cada vegada més gran, cosa que ha generat gran desconfiança, la desintermediació del bitcoin esdevé un valor que cal tenir en compte", continua Duarte.
"Tot i que els bancs centrals alerten de la gran volatilitat, la complexitat o la manca de transparència, els usuaris veuen en les monedes digitals una opció interessant per no dependre de decisions polítiques amb les quals moltes vegades no estan d'acord", postil·la.
"És cert que encara l'ús de les monedes digitals està lluny d'estar generalitzat, però si parlem de confiança o credibilitat, els usuaris tenen molta més confiança en empreses com Apple o Amazon que en els polítics, de manera que si aquestes grans companyies donen suport al bitcoin, és qüestió de temps que el gran públic comenci a usar-les", afegeix. En aquest sentit, deiem recentment que empreses com Apple, Amazon i Netflix poden liderar aquesta tercera onada del bitcoin apropant més a ser considerat com a 'diner real'.
"No es pot tampoc ignorar que grans actors del sector financer estan prenent decisions actives respecte al bitcoin, com el cas del BBVA que ha invertit 124 milions d'euros en Propel VC, la seva porta d'entrada al bitcoin, o el gegant Blackrock que ja està realitzant algunes operacions no detallades amb aquesta moneda digital", recorda el professor.
"L'USUARI ÉS L'AUTÈNTIC SOBIRÀ"
"Per tant, als bancs centrals no els quedarà més remei que entrar a regular les monedes digitals, però crec que si ho fan amb un sentit restrictiu, posant traves, s'equivocaran, perquè ja està demostrat que gràcies a la tecnologia es pot operar sense la seva intervenció, perquè al final l'usuari és l'autèntic sobirà", conclou.