ep archivo   criptomoneda bitcoin
ESET - Archivo

El bitcoin (BTC) no està passant el seu millor moment. La criptomoneda reina ha perdut els 60.000 dòlars a les últimes 24 hores després de caure a prop d'un 6% i se situa perillosament a prop de perdre els 59.000 dòlars després d'un inici de setmana una mica dubitatiu. Durant les últimes setmanes, hi ha hagut tants factors positius com negatius per als preus i molts analistes, com els de Julius Baer, ​​no acaben de tenir clar quin pot ser el rumb del criptoactiu més gran del món des del començament d'any.

  • 60.356,23$
  • 3,20%

"El gràfic de preus de bitcoin a sis mesos vista és poc prometedor", reconeix Manuel Villegas, analista expert en actius digitals de la companyia suïssa. Les grans fluctuacions, assenyala aquest expert, pràcticament no han variat des del començament de la primavera i els principals llasts han sorgit de "les condicions descendents" i s'han "exacerbat" amb l'"excés d'oferta" resultant del programa de reemborsaments de Mt. Gox. Les vendes dels governs dels Estats Units i d'Alemanya tampoc no han ajudat en aquest front.

Amb tot, apunta Villegas, les entrades en fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) durant els últims tres mesos han rondat els 4.000 milions de dòlars, cosa que ha compensat "parcialment" els efectes de l'excés d'oferta i n'han impedit una caiguda més gran dels preus. En aquest front, el creixement de l'IBIT de BlackRock ha aconseguit compensar les grans i constants sortides registrades al fons GBTC de Grayscale. Segons aquest estrateg, les contínues entrades als productes cotitzats als EUA apunten a "una certa recerca de gangues" després de les vendes de principis de mes.

"Sembla que l'estatus de bitcoin com a indicador més ampli del sentiment de risc es manté i la caiguda dels preus pot estar relacionada amb el fet que els mercats estan a l'expectativa", reflexiona Villegas.

D'altra banda, l'expert de Julius Baer assenyala que la política dels Estats Units és una important font d'incertesa per a la criptomoneda reina. Les postures dels demòcrates, liderats per Harris, i dels republicans, liderats per Trump, difereixen substancialment. En aquest sentit, molts analistes assenyalen que una possible victòria de Trump a les eleccions presidencials del novembre podria impulsar amb força els preus.

De la mateixa manera, els preus haurien de trobar un catalitzador positiu en la reducció dels tipus d'interès que planeja dur a terme la Reserva Federal (Fed). Cal recordar que les criptomonedes, com gairebé tots els actius de risc, se'n beneficien més d'unes taxes d'interès baixes que de les altes, que solen llastar-ne la cotització.

"Ha arribat el moment d'ajustar la política. La direcció que cal seguir és clara, i el moment i el ritme de les retallades de taxes dependran de les dades que s'obtinguin, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos", va assegurar Jerome Powell, president del banc central nord-americà, durant la seva intervenció al conclave de Jackson Hole. Els experts es pregunten ara si la reducció del setembre serà de 25 o de 50 punts bàsics, encara que les últimes dades de l'eina FedWatch de CME apunten cap a aquesta primera possibilitat.

Així mateix, Villegas assenyala que els resultats d'Nvidia, que es presenten aquest dijous, també seran interessants per als inversors de bitcoin. Les tecnològiques, especialment aquelles estretament relacionades amb la intel·ligència artificial (IA), estan marcant en bona mesura el to del mercat des de principis de l'any passat i s'espera que els comptes d'Nvidia serveixin per aclarir com poden afrontar aquestes companyies el darrer tram de l'any després d'unes xifres poc encoratjadores per part de Tesla i Alphabet.

"Amb això, les taxes mitjanes de finançament dels futurs perpetus de bitcoin s'han mantingut al límit inferior. Amb els tipus d'algunes borses caient a territori negatiu a les últimes dues setmanes, els que assumeixen riscos estan rebent diners per arriscar-se, però la majoria d'ells semblen continuar preferint la cautela. En conseqüència, els volums continuen sent força limitats, tant als mercats de derivats com als mercats al comptat. Tenint en compte l'agenda apretada i el posicionament actual dels mercats, és molt possible que les properes setmanes determinin les perspectives de les criptomonedes per a la resta de l'any", conclou Villegas.

contador