bitcoin caidas nueva
Freepik/Sketchepedia

Calma tensa al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es manté estable al voltant dels 64.300 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) ha perdut més d'un 1% a les últimes 24 hores i posa en joc els 3.100 dòlars.

  • 58.075,55$
  • -0,33%

A la resta de les altcoins, el signe és clarament negatiu. Solana (SOL) i XRP lideren les caigudes entre les grans criptomonedes amb descensos del 5% i del 7%, respectivament, mentre que altres tokens com cardano (ADA), toncoin (TON) o dogecoin (DOGE) cotitzen amb descensos que arriben fins al 4% en el cas del criptomeme de temàtica canina.

La veritat és que no estan sent uns dies positius per als actius digitals. Des que el bitcoin fregués els 70.000 dòlars després dels anuncis del Partit Republicà per crear una reserva estratègica, la criptomoneda ha arribat a perdre un 10% en només 72 hores després de tocar un mínim de 62.000 dòlars durant aquest dijous passat. Què és el que ha passat perquè es produeixin aquestes caigudes?

En primer lloc, que l'última escalada de les tensions al Pròxim Orient no l'ha assegut bé. Als últims dies, Ismail Haniyah, líder de Hamàs, va ser assassinat a la seva residència de Teheran (Iran) en un atac amb míssils. El grup terrorista i l'Iran han acusat Israel d'estar darrere d'aquest moviment i, segons una informació de The New York Times, el líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, podria haver ordenat un atac directe sobre Israel.

D'altra banda, les últimes dades macroeconòmiques no han estat del gust dels mercats. Ahir, les dades de desocupació setmanals van assolir el nivell més alt en gairebé un any, mentre que els PMI d'ISM i S&P van mostrar que el sector manufacturer s'ha contret per quart mes consecutiu i a un ritme més alt del que pronosticava el mercat. Si bé els analistes donen per fet que la Reserva Federal (Fed) baixarà els tipus d'interès al setembre després de les darreres dades d'inflació, algunes es pregunten si va massa tard en el procés de transició a una política monetària menys restrictiva, la qual hauria de ser positiva per als criptoactius.

"La menor inflació que hem vist als dos últims mesos significa que la principal preocupació de la Reserva Federal ja no és la inflació", explica Roger Hallam, responsable mundial de tipus de Vanguard. Segons aquest expert, l'atenció del president Powell i els seus se centra ara en el doble mandat del banc central de mantenir baixa la inflació i l'ocupació estable. Com més temps es mantinguin els tipus d'interès restrictius, més augmentaran els riscos a la baixa per a l'economia en general.

Així mateix, el mercat està recalibrant les expectatives de cara a les eleccions presidencials del novembre als Estats Units. Fa no gaire temps, Donald Trump, el candidat favorit del mercat de les criptomonedes, partia amb moltíssim avantatge respecte a Joe Biden, però l'escenari sembla haver canviat dràsticament després de la renúncia de l'actual president a favor de Kamala Harris. L'actual vicepresidenta ha estret la bretxa entre demòcrates i republicans a les enquestes: segons dades de Polymarket, les opcions de victòria dels republicans han caigut del 70% al 55% en les dues setmanes que Harris ha emergit com a possible candidata demòcrata.

En aquest sentit, QCP Capital assenyala que les postures dels candidats tenen un paper clau per a les criptos en el futur, amb els mercats movent-se "potencialment en un rang fins al proper catalitzador". "A llarg termini, les discussions entre els candidats presidencials i senadors nord-americans sobre una reserva sobirana de bitcoin i la possibilitat que altres nacions segueixin el seu exemple podrien alterar fonamentalment el panorama de la criptomoneda", expliquen en un informe recent.

A nivell empresarial, cal destacar que Coinbase ha registrat benefici per tercer trimestre consecutiu. Entre l'abril i el juny, la criptoborsa nord-americana va aconseguir uns guanys de 36 milions de dòlars enfront de les pèrdues de 97 milions de fa un any, alhora que els ingressos s'han duplicat més respecte al mateix període de l'any passat i tanquen el trimestre en 1.380 milions de dòlars. De la seva banda, MicroStrategy ha perdut 102 milions de dòlars enfront del benefici de 22 milions de fa un any, encara que han elevat les seves tinences totals de bitcoin fins als 226.500 tokens, 12.000 més que fa un mes. La posició de MicroStrategy, el tenidor institucional més gran de bitcoin, està valorada en gairebé 15.000 milions de dòlars.

contador