bitcoin amarillo verde

Pocs canvis al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cau amb moderació a les últimes 24 hores i se situa just per sota dels 67.000 dòlars. L'última setmana, la criptomoneda reina ha perdut al voltant d'un 6% del seu valor, encara que les caigudes són més importants en les altcoins.

  • 61.012,47$
  • -1,83%
  • 3.364,85$
  • -1,52%

De fet, són pocs els grans tokens del mercat que cotitzen a l'alça. Toncoin (TON) puja ahir al voltant d'un 3,7%, mentre que uniswap (UNI) suma un 8,7% i litecoin (LTC), un 2%. Solana (SOL), XRP, dogecoin (DOGE), cardano (ADA) i d'altres criptoactius perden al voltant d'un 1%, si no més.

Pel que fa a l'ethereum (ETH), la major altcoin del món està força plana en aquests moments, encara que acumula una pujada d'aproximadament el 0,5% des d'ahir. Aquest lleuger moviment a l'alça ha estat motivat per les darreres declaracions de Gary Gensler, president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units, que ha afirmat que l'aprovació definitiva dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) d'ETH al comptat podria arribar al llarg de l'estiu.

En una compareixença davant el Senat, Gensler ha assegurat que el procés està avançant "sense problemes" i que, després d'aprovar els formularis 19b-4 a finals de maig, el regulador revisa amb calma els formularis S-1 presentats per companyies que han sol·licitat aquests productes d'inversió, entre les quals hi ha BlackRock o Grayscale. James Seyffart, analista d'ETF de Bloomberg, assenyala que la previsió anterior que fossin aprovats al juliol no és una certesa, encara que s'ha mostrat molt convençut que el regulador donarà el vistiplau a aquests productes cotitzats abans que finalitzi el setembre.

Tot i aquestes paraules clarament positives, la cotització de l'ether i de la resta de criptos no se n'ha vist gaire afectada. Un dels motius, assenyalen els analistes, és que Gensler s'ha mostrat esquiu a l'hora d'afirmar si ETH és un valor o matèria primera, una qüestió important a l'hora de determinar quin regulador supervisarà la criptomoneda.

Segons el projecte de llei FIT21, aprovat a les dues cambres del Congrés amb suport bipartidista i que sembla que no serà vetat per Biden, la SEC supervisaria els tokens que fossin considerats valors, mentre que la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics (CFTC, per les sigles en anglès) faria el mateix amb les que considerés matèries primeres. En la mateixa compareixença al Senat, Rostin Behnam, president del regulador, va afirmar que ETH és una matèria primera i, per tant, ha de ser supervisada per la CFTC.

D'altra banda, els factors macroeconòmics continuen afectant les criptomonedes. L'última lectura d'inflació als Estats Units, que va mostrar un descens clar el mes de maig, ha estat ben rebuda pels mercats. Tampoc ha assegut malament les últimes projeccions de la Reserva Federal (Fed), que es va mostrar més 'hawkish' del previst, i va reduir les seves previsions de retallades de tipus d'interès de tres a només una el 2024. El mercat considera que aquesta última actualització de l'anomenat diagrama de punts és força conservadora.

"Les projeccions actualitzades de la Fed no canviaran el nostre pronòstic de dues retallades de taxes aquest any, i el primer es produirà al setembre. Esperem que una sèrie de publicacions sobre inflació més favorables (després de l'informe de l'IPC del maig de dimecres, més feble del que s'esperava) obri el camí perquè la Fed baixi les taxes al setembre", diuen des d'Oxford Economics.

Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, destaca que, malgrat la reducció de les existències de bitcoin a les borses (un senyal tradicionalment alcista), no s'ha produït una alça equivalent dels preus de les criptos. "Per tant, crec que les condicions macroeconòmiques que afecten el mercat de criptodivises en general han provocat un sentiment de cautela, cosa que podria ser una explicació de l'actual moviment lateral. Les accions dels inversors institucionals són un altre factor que cal tenir en compte. Aquestes organitzacions estan gestionant ara les seves tinences de criptodivises de manera diferent”, explica.

"Al meu entendre, és possible que les institucions estiguin transferint els seus actius fora de les borses per motius normatius i de seguretat, en lloc de preparar-se per vendre'ls, atesa la disponibilitat de solucions de custòdia més avançades. Aquesta tendència s'alinea amb el canvi previst cap a pràctiques financeres descentralitzades i l'autogestió. Per tant, aquesta tendència podria formar part d'una estratègia més àmplia dels inversors a llarg termini per reduir el volum de les tinences en previsió de futurs moviments del mercat. Tot i que aquesta activitat de retirada no sempre condueix a un augment immediat dels preus, pot ser un senyal de confiança en el valor a llarg termini del bitcoin”, sentencia.

contador