bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

El mercat de les criptomonedes es gira a la baixa. El bitcoin (BTC) cau amb força des del tancament de Wall Street i cotitza al voltant dels 64.300 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) augmenta les caigudes al 4,5% i retrocedeix fins als 3.170 dòlars. Les dues criptomonedes estan planes. La criptomoneda reina ha perdut uns 4.000 dòlars des del començament de la setmana.

  • 57.845,29$
  • -0,73%

Les caigudes també són força notables en les altcoins. Tokens com a solana (SOL) o XRP cotitzen amb pèrdues d'entre el 6% i el 8% a les darreres 24 hores. Els descensos, si bé més moderats, també són destacats en actius com avalanche (AVAX), tron (TRX), shiba inu (SHIB) o cardano (ADA) i dogecoin (DOGE), retrocedint aquests dos últims més d'un 4% i un 5%, respectivament.

Alguns analistes assenyalen que l'augment de les tensions al Pròxim Orient podria estar darrere d'aquestes últimes caigudes. Ahir es va conèixer que Ismail Haniyah, líder de Hamàs, va ser assassinat a la seva residència de Teheran (Iran) en un atac amb míssils. El grup terrorista i l'Iran han acusat Israel d'estar darrere d'aquest moviment i, segons una informació de The New York Times, el líder suprem de l'iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, podria haver ordenat un atac directe sobre Israel.

A l'abril, l'Iran va realitzar el seu major i més obert atac contra Israel, llançant centenars de míssils i avions no tripulats en represàlia per un atac israelià que va matar diversos comandants militars iranians al consolat iranià a Damasc (Síria). Però fins i tot aquesta demostració de força va ser telegrafiada amb molta antelació, gairebé totes les armes van ser enderrocades per Israel i els seus aliats, i amb prou feines es van produir danys.

Tot i que els actius digitals van patir pèrdues, la majoria de les classes d'actius tradicionals van pujar amb ganes, especialment el petroli i l'or. La renda variable nord-americana també va viure una bona jornada al mercat, amb l'S&P 500 i el tecnològic Nasdaq repuntant amb força, recolzats en la pujada d'Nvidia i altres fabricants de semiconductors després dels resultats d'AMD i després que es conegués que evitaran el últim paquet de sancions nord-americanes a la Xina.

D'altra banda, el mercat va conèixer ahir l'última decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed), que va mantenir els tipus d'interès als nivells actuals i va obrir la porta a una retallada al setembre si les dades "milloren". "La qüestió serà si la totalitat de les dades són consistents amb una confiança més gran sobre la inflació i un mercat laboral sòlid. Si aquesta prova se supera, una reducció en la nostra taxa de política podria estar sobre la taula en la propera reunió de setembre", ha explicat el president de la Fed, Jerome Powell, que també ha subratllat que la confiança del banc central ha augmentat durant els darrers temps.

El comportament diferent de les diferents classes d'actius podria deure's al posicionament dels operadors abans de la reunió de la Reserva Federal, segons explica Zach Pandl, cap d'anàlisi de Grayscale. "La renda variable pot haver estat lleugerament infravalorada després de la caiguda recent, mentre que el bitcoin ve d'un període fort amb sòlides entrades, mentre que l'or va repuntar després d'un període de debilitat", reflexiona aquest estrateg.

"En un panorama més ampli, la combinació de retallades de tipus de la Fed, l'enfocament bipartidista en qüestions de criptopolítica i la perspectiva que una segona Administració Trump pugui advocar per un dòlar nord-americà més feble haurien de considerar-se molt positives per al bitcoin", afegeix l'estrateg de Grayscale.

Amb tot, una retallada de tipus al setembre seria positiva per als actius digitals. Segons Jag Kooner, director de derivats de Bitfinex, una reducció de les taxes oficials "proporcionaria una sensació alcista i podria augmentar la liquiditat al mercat, cosa que serà positiva, ja que els inversors busquen majors rendiments fora dels actius tradicionals". El bitcoin i els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès), afegeix, en podrien ser els grans beneficiats.

D'altra banda, els analistes assenyalen que els avenços en el programa de reemborsaments de Mt. Gox podrien donar suport a un repunt dels preus de les criptos durant les properes jornades. L'extinta criptoborsa ha mogut recentment més de 2.000 milions de dòlars en actius digitals i les tinences s'han reduït des dels 9.000 milions de dòlars a uns 3.000 milions, segons dades d'Arkham Intelligence.

Anteriorment, els temors d'un excés d'oferta van fer témer per una caiguda abrupta dels preus, però els analistes assenyalen que sembla que el mercat ha entès que aquests riscos estaven sobrevalorats. Alguns assenyalen que molts dels creditors de Mt. Gox són “bitcoiners originals” que no vendran els seus actius per molt revaloritzats que estiguin. "Des d'un punt de vista psicològic, això representa el capítol final d'una important sobrecàrrega del mercat sobre el sector. Això afegeix una mica més d'evidència a la nostra tesi que és millor pensar que els creditors tenen la mentalitat de tenidors a llarg termini pel moment", afirmen des del proveïdor de dades de cadena de blocs Glassnode.

contador