fed, cripto, criptomonedas

El mercat de les criptomonedes es gira a la baixa. El bitcoin (BTC) es deixa un 2,3% a les últimes 24 hores i retrocedeix fins als 67.700 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) perd un 3,5% des d'ahir i retalla fins als 3.500 dòlars. Els dos principals tokens del mercat s'han deixat un 1,7% i un 6% a l'última, respectivament.

  • 62.767,62$
  • 1,87%

Les altcoins també es tenyeixen de vermell. Un grapat de tokens com XRP, dogecoin (DOGE), toncoin (TON) o cardano (ADA) retallen una mica més d'un 1%, mentre que shiba inu (SHIB) i solana (SOL) eleven les caigudes fins al 2% i el 3%. Destaquen especialment les caigudes de Binance coin (BNB), que perd un 4,3% a les últimes 24 hores.

Aquestes últimes caigudes han coincidit amb el primer dia en un mes de fluxos negatius als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Segons dades de Farside Investors, aquest dilluns 10 de juny es van registrar sortides netes de capital de 64,9 milions de dòlars, només l'IBIT de BlackRock i el BITB de Bitwise van aconseguir tancar la jornada amb saldo positiu. Al costat contrari de la balança, el GBTC de Grayscale (-39,5 milions), el BRRR de Valkyrie (-15,8 milions), el BTCO d'Invesco (-20,5 milions) i l'FBTC de Fidelity (-3 milions) van llastar aquest grup d'11 productes d'inversió.

Alguns experts assenyalen que aquesta correcció era d'esperar veient el sobreescalfament de les últimes jornades, mentre que altres atribueixen aquesta relliscada a la renovada fortalesa que ha trobat el dòlar a les últimes sessions. Tot i això, gairebé tots els experts coincideixen que el més important ara, no només per al mercat de criptoactius, és saber què farà la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units.

El banc central nord-americà inicia aquest dimarts la seva reunió de dos dies, al final del qual donarà a conèixer l'última decisió de política monetària. S'espera que la Fed deixi els tipus als nivells actuals i, com que és una reunió coincident amb trimestre natural, això significa que publicarà tant la seva taula d'estimacions macro actualitzada, com l'anomenat diagrama de punts en què els consellers es posicionen anònimament sobre tipus fins el 2026 inclusivament.

Tot i això, el principal interès està en el que hagi de dir el president Jerome Powell a la roda de premsa posterior. El mercat descompta ara mateix dues retallades de tipus d'interès pel que fa al 2024, per la qual cosa qualsevol declaració 'dovish' (tou) de Powell serà ben rebuda, mentre que qualsevol mostra 'hawkish' (dur) podria provocar caigudes més importants del que s'esperava.

"Creiem que es mostraran una mica més 'hawkish' que a la reunió del març, quan van estimar tres baixades de tipus cada any entre 2024 i 2026. Estimem que ara es posicionaran amb només dues baixades el 2024, i potser alguna altra picada d'ullet suau al mateix sentit", afirmen a Bankinter.

D'altra banda, demà, abans del tancament del conclave, es coneixerà la dada d'inflació del maig a la primera economia del món, cosa que podria accentuar la postura de la Fed cap a un costat o l'altre. En aquest sentit, s'espera que l'IPC nord-americà es mantingui al 3,4%, cosa que, segons els analistes de Bankinter, posarà de manifest que es consolidarà a nivells superiors al 3%, nivell en què es manté des del juliol del 2023 "Però no hem de descartar que surti una mica pitjor del que s'esperava després d'observar l'inesperat repunt dels guanys personals publicats divendres passat (+4,1% des del +3,9%). Compte amb aquest assumpte", adverteixen.

D'altra banda, el resultat de les eleccions europees és un dels assumptes principals que preocupen el mercat. El nou ascens de la ultradreta encapçalada per Le Pen, Orbán i Meloni deixa un sentiment d'incertesa entre els inversors, especialment després d'una sèrie d'anuncis com la dimissió del primer ministre belga en funcions o la convocatòria electoral de Macron a França, que va dissoldre l'Assemblea Nacional i va convocar eleccions anticipades (que se celebraran en dues voltes, el 30 de juny i el 7 de juliol).

Els analistes assenyalen que el moviment de Macron és similar al de Sánchez el juliol del 2023: provar la fortalesa dels seus rivals en territori nacional. En cas de victòria, per ajustada que sigui, pot deixar tocat el Rassemblement National de Marine Le Pen de cara a les presidencials del 2027. Per part seva, els principals partits d'esquerra han anunciat una candidatura conjunta per intentar maximitzar els vots obtinguts. Pel que fa a les criptomonedes, no s'espera que aquesta reconfiguració de la Cambra Baixa de la República francesa afecti massa aquests actius digitals.

contador