illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin

Nou gir al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 1% a les últimes 24 hores, però manté els 26.400 dòlars després de superar els 27.000 dòlars aquest dimarts. Per part seva, l'ethereum (ETH) perd gairebé un 2% i se situa als 1.840 dòlars.

"Estem lluny de ser fora de perill", afirma Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets. Les recents demandes de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) contra Binance i Coinbase segueixen sent el principal focus d'atenció dels inversors, que estan veient com els criptoactius estan resistint millor que les criptoborses en aquests moments de estrès al mercat. BTC, ETH i l'stablecoin Tether (USDT) cotitzaven amb grans primes a Binance.US, senyal que els inversors estan abandonant la filial nord-americana del major 'exchange' del món.

“El bitcoin és més gran que qualsevol altre criptoactiu, i una cosa és certa: actualment, tenim principalment balenes bitcoin i institucions professionals que són als mercats. Els comerciants minoristes, que eren a dins per obtenir beneficis a curt termini, han estat expulsats fa temps, i van ser en gran mesura responsables de l'excessiva volatilitat dels mercats”, destaca Aslam.

Per això, aquest expert assenyala que és “probable” que els preus del bitcoin “segueixin sota pressió”, alhora que destaca que “hi ha possibilitats que el preu pugui trencar l'important suport de 25.000 dòlars, però també és possible que es produeixin força compres a un preu reduït en aquest nivell”.

Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, destaca que la “impressionant” resistència dels preus a les criptomonedes deixa clara una cosa: “Per a la majoria dels operadors de criptodivises, una amenaça existencial per a les borses de criptodivises no és una amenaça existencial per a les criptodivises”.

"La inflació global i l'augment dels rendiments són un maldecap més fort per a les valoracions de les criptomonedes que els problemes de les borses de criptomonedes amb la SEC", afegeix aquesta experta.

En aquest sentit, la darrera decisió de política monetària del Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) va ser la prova que els bancs centrals segueixen molt preocupats per la inflació. L'organisme va sorprendre el mercat i va elevar els tipus d'interès de referència a 25 punts bàsics. El moviment del Banc del Canadà és interessant perquè sol servir com a referència per saber què farà la Reserva Federal (Fed), de la qual s'espera que executi una pausa en el cicle de pujades el proper 14 de juny.

Edward Moya, analista sènior de mercats d'OANDA, recorda que l'organisme d'Ontario va ser “el primer a apujar els tipus el 2022 i després els van mantenir congelats a principis d'aquest any”. “El BoC està assenyalant que podrien venir més pujades de tipus i això té tothom replantejant-se que la Fed haurà acabat després de la pujada del juliol”, indica aquest expert.

Per a Aslam, la situació ha canviat molt, ja que no s'esperava que el BoC i el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès) elevessin les taxes de referència. "La clau de la decisió ha estat que, costi el que costi, els tipus d'interès han de pujar", subratlla.

Aquest analista destaca que la Fed “està en millors condicions que els altres bancs centrals” perquè “el mercat laboral nord-americà recolza la seva política monetària”. “El mercat laboral és robust i no mostra signes de feblesa significativa, i creiem que la Fed utilitzarà aquest factor en particular per apujar els tipus encara més de cara a la setmana que ve. Però ara com ara, l'esdeveniment de la setmana que ve és massa lluny perquè els operadors s'hi centrin, de manera que l'acció del preu del mercat és molt avorrida”, sentencia.

A la resta del mercat, caigudes entre les principals altcoins. Destaca el descens de més del 4% al cardano (ADA) i la caiguda del 7% a la solana (SOL).

contador