ep archivo   el presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv rodrigo buenaventura 20220210131104
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha reiterat el seu al·legat a favor de la tecnologia de cadena de blocs i de tots els canvis i la revolució del sector financer que s'està creant al seu voltant, alhora que ha carregat contra la inversió en criptomonedes. Durant la sessió inaugural del 2nd Digital Coin & European Financial System Sevilla Summit, el supervisor dels mercats ha declarat que espera "parlar més de criptofinances i DeFi en el futur i menys de la febre inversora en 'criptos'".

Durant la seva intervenció al congrés, ha reiterat la seva valoració de les tecnologies de llibre major distribuït (DLT -Distributed Ledger Technology-), com una de les "innovacions més estimulants als mercats financers en les últimes dècades". Ha remarcat que el regulador fa un temps que explora les oportunitats i alhora "tracta de mantenir l'equilibri entre foment de la innovació i protecció de l'inversor".

Celso Delgado Arce, president de la Comissió d'Afers Econòmics i Transformació Digital del Congrés dels Diputats, ha assegurat compartir l'entusiasme de la CNMV per la tecnologia de cadena de blocs, però demana millorar la regulació en aquest sector. "Les autoritats públiques estem obligades a intensificar la supervisió del mercat de criptoactius", ha assenyalat, amb una cooperació "molt estreta, nacional i internacional". I ha declarat que està "preocupat pels riscos per a l'estabilitat financera".

Alhora, Buenaventura ha posat èmfasi en les "limitacions i els riscos de la tecnologia de cadena de blocs", com "l'escalabilitat; l'alt consum d'energia del model de prova de treball; la limitació de la utilització de mecanismes de consens per a tràmits q requereixin la intervenció de les administracions i el risc de custòdia, com la pèrdua de claus o el risc del sistema”.

Si bé el cap de la CNMV creu que el fenomen de la descentralització és “fascinant”, qualifica la “inversió en criptomonedes de poc interessant”. Reconeix que aquests actius "tenen atractius, però la major part dels 10.000 criptovalors que hi ha estan captant atenció del públic amb expectativa de guanys ràpids". Subratlla Buenaventura que "no són actius, no seran mitjans de pagament en el futur i no estan recolzades".

Per tant, recorda que les "fogonades i excitació" en les 'criptos' comporten dos riscos fonamentals. D'una banda, en el “perill per a inversors q s'il·lustren en les condicions del mercat dels darrers mesos”. D'altra banda, ha manifestat el temor que el comportament dels actius "generi desprestigi sobre una tecnologia altament prometedora". I que els "vaivens del preu entelin el fenomen de cadena de blocs, els seus usos i avenços per a les finances i la societat".

Al seu torn, Delgado Arce ha apressat la Unió Europea (UE) que aprovi la llei de mercats de criptoactius (MiCA per les sigles en anglès), que proporcionarà el marc als legisladors de tots els països que estableixin el marc legal per regular aquest mercat.

Noticias relacionadas

contador