La Comissió Europea s'ha mostrat disposada a actuar de forma autònoma per fer front als riscos que poden suposar les monedes digitals per als mercats financers si no es tallen de forma internacional, tot i que ha instat a esperar el resultat dels debats a nivell global.
"Atès que aquest és un fenomen global és important que hi hagi un seguiment internacional. Però habitualment a Europa no excloem la possibilitat d'avançar a nivell europeu si veiem, per exemple, que sorgeixen riscos però no emergeix una resposta internacional clara", ha expressat el vicepresident de l'executiu comunitari responsable de Serveis Financers, Valdis Dombrovskis.
"Dependrà també molt de com vagin les discussions internacionals i per això dic que després dels debats internacionals decidirem sobre el seguiment", ha afegit el dirigent letó, per afirmar posteriorment que Brussel·les prendrà decisions al respecte com a molt tard a principis de 2019.
Dombrovskis ha fet aquestes declaracions després una conferència a Brussel·les centrada en les monedes virtuals i els seus efectes sobre els mercats financers, la protecció dels inversors i la integritat de mercat en relació a les monedes digitals com un actiu emergent i el potencial i els desafiaments que suposen les ofertes públiques inicials.
En aquest sentit, el vicepresident de la Comissió Europea ha assenyalat que Europa representa "només una petita porció" dels mercats globals d'aquests actius, de manera que la UE necessita treballar amb altres socis internacionals a nivell del G-20.
Entre les conclusions que Brussel·les ha extret de la conferència, durant la qual han participat altres institucions comunitàries, bancs centrals i experts, Dombrovskis ha assenyalat que la tecnologia de la 'blockchain' és "prometedora" per als mercats financers, de manera que la UE ha d’"abraçar" aquesta innovació per mantenir la seva competitivitat.
La segona conclusió és que les monedes virtuals, el valor de les quals "no està garantit" i per tant estan subjectes a "considerable especulació" s'exposen a "riscos substancials" consumidors i inversors. "Per això, Brussel·les considera que les advertències han de ser "clars, freqüents i en totes les jurisdiccions".
També ha subratllat que les ofertes públiques inicials serveixen perquè "companyies innovadores" captin "quantitats substancials de finançament", cosa que ha qualificat com una "oportunitat" tot i que presenta "problemes" relacionats amb la identitat dels emissors.
Finalment, Dombrovskis ha assegurat que la UE ha d'analitzar encara més "sota quines circumstàncies les monedes digitals i els serveis relacionats estan coberts per la regulació actual". "Basant-nos en l'anàlisi de riscos i oportunitats i en la idoneïtat de la legislació existent per a aquests instruments, la Comissió determinarà si cal actuar a nivell europeu.