El sector de les telecomunicacions viu un moment d'incertesa, no sols per la situació econòmica; també, perquè cada vegada hi ha més veus, dins i fora de la indústria, que insten la fusió d'operadors. I, en aquesta tempesta, Telefónica pot jugar la carta de Telxius, la seva filial d'infraestructures, on comparteix accionariat amb el fons KKR i Amancio Ortega, a través del seu braç inversor Pontegadea.
- 4,08€
- -0,42%
Telefònica considera rebaixar la seva participació en Telxius i fer caixa. Una inversió (controla pràcticament el 50% de l'accionariat) que està valorada en més de 6.000 milions d'euros, segons recull en el seu últim informe Renta 4 Banco. D'aquesta manera, Telxius rondaria els 12.000 milions, mentre que la capitalització de Telefónica està actualment a l'entorn dels 15.370 milions d'euros.
La firma assenyala que fer un pas enrere en aquesta participada pot tenir avantatges. Per exemple, facilitaria que Telxius participi en operacions de subhasta de torres que li permetin créixer a un ritme més ràpid, ja que no dependria d'un operador (Telefónica) i tindria més capacitat d'endeutament.
Precisament, l'operadora també podria deixar anar llast quant al seu passiu, atès que podria desconsolidar el deute de Telxius, que Renta 4 Banco estima per sobre dels 1.000 milions d'euros, monetitzar així part de la seva inversió i utilitzar-la per a reduir el deute de la matriu.
Noticia relacionada
BofA avista tormenta en las 'telecos': la guerra de precios va a acabar en fusionesAquesta valoració de 6.000 milions podria anar a l'alça. El motiu, indica la firma, és que en el resultat brut d'explotació (Ebitda) de 2021 ja recollirà la compra a la mateixa Telefónica de més de 10.000 torres de telecomunicacions a Alemanya. "Per tant, estaríem parlant d'una operació que podria tenir un impacte significatiu en la reducció del deute. Creiem, de fet, que es tracta de l'operació que compta amb més visibilitat a curt termini", resumeix.
IMPACTE EN EL DIVIDEND
Una altra qüestió és què passarà amb la retribució a l'accionista de Telefónica. Aquí Renta 4 creu que pot anar a la baixa. "Creiem que una de les decisions que pot prendre la directiva per reduir deute és fer una retallada del dividend a partir de 2021", assegura. Recorda que els últims anys aquest 'pay out' ha estat de 0,4 euros per acció (0,2 euros al juny i al desembre), amb la qual cosa la sortida de caixa és d'uns 2.050 milions.
"Enguany, a fi de reduir la sortida de caixa, Telefónica va recuperar la versió de dividend flexible”, indica. "Creiem que l'actual política de remuneració a l'accionista no és la més adequada. Veiem més sostenible una retallada de la retribució a la meitat (0,2 euros per acció) que permeti contenir la sortida de caixa i evitar noves dilucions, i amb el temps, oferir una rendibilitat més elevada", que Renta 4 xifra en més del 6,8%.