
Les borses asiàtiques han tancat dimarts amb signe mixt mentre els inversors avaluen les últimes notícies sobre els aranzels que planeja imposar el president dels Estats Units, Donald Trump, el proper 2 d'abril.
El pitjor selectiu oriental ha estat el Hang Seng d'Hong Kong, que s'ha deixat un 2%, mentre que el tecnològic Hang Seng Tech s'ha quedat a prop de perdre un 4%. Per part seva, el CSI 300 de la Xina i el Nifty 50 i el BSE Sensex de l'Índia cotitzen plans. L'S&P/ASX australià ha tancat pla, mentre el mercat del país oceànic es prepara per a digerir el pròxim pressupost del país.
A Corea del Sud, el Kospi ha caigut un 0,62%, mentre que el Kosdaq s'ha deixat un 1,24%. Finalment, el Nikkei nipó ha tancat amb una pujada del 0,6%, mentre que el Topix ha pujat un 0,2%. Cal assenyalar que aquest últim índex ha arribat a aconseguir els 2.818 punts, el seu nivell més alt dels últims vuit mesos.
Com diem, els aranzels de Trump continuen sent el tema de murmuració del mercat. Ahir, el mandatari va anunciar que imposarà un aranzel addicional del 25% a aquells països que comprin petroli o gas de Veneçuela i també va anunciar que hi haurà tarifes a les importacions d'automòbils als pròxims dies. No obstant això, Trump també va precisar que hi haurà països que rebran exempcions dels aranzels recíprocs que planeja imposar el 2 d'abril. Així mateix, també s'ha conegut que els plans comercials de Trump podrien ser menys agressius del que s'espera.
Totes aquestes decisions i 'no decisions' continuen preocupant el mercat pel seu impacte tant en la inflació com en el creixement econòmic, amb el risc de recessió als Estats Units encara pressionant l'ànim dels inversors. El president de la Reserva Federal (Fed) d'Atlanta, Raphael Bostic, va dir ahir que ha reduït la seva previsió de retallades de tipus per a enguany a un, mentre que un mes enrere apostava per dues baixades, a causa d'una "inflació molt irregular".
Mentrestant, avui ha estat notícia BYD, les accions de la qual han caigut després d'anunciar un augment del 73,1% en el seu benefici net del quart trimestre, aconseguint un rècord de 15.000 milions de iuans (2.100 milions de dòlars). Els ingressos del gegant xinès de vehicles elèctrics al quart trimestre van augmentar un 52,7%, aconseguint els 274.900 milions de iuans. L'any fiscal 2024, els seus ingressos van créixer un 29% fins als 777.000 milions de iuans (107.120 milions de dòlars), superant els 97.700 milions de dòlars d'ingressos de Tesla durant el mateix període.
Així mateix, el rendiment del bo a 5 anys del Japó ha pujat a l'1,165%, el seu nivell més alt des d'octubre de 2008. Al seu torn, el rendiment del bo a 10 anys ha pujat fins a l'1,575%, acostant-se als nivells més alts des de finals de 2008, mentre que el rendiment del bo a 30 anys s'ha mantingut pràcticament sense canvis al 2,601%.
En aquest sentit, el governador del Banc del Japó (BoJ), Kazuo Ueda, ha pres amb calma el recent augment en els rendiments dels bons i va reiterar el dilluns que el banc central continuarà pujant les taxes d'interès si la inflació es manté en camí d'aconseguir el seu rang objectiu, malgrat les possibles pèrdues en les tinences de bons governamentals. "Hem dit que continuarem ajustant el grau de flexibilització monetària si la inflació subjacent tendeix a acostar-se al 2%", va afirmar.
De fet, les actes de l'última reunió del BoJ mostren que els funcionaris nipons estan més que disposats a continuar elevant les taxes d'interès. Al document, un dels membres de la junta del BoJ va assenyalar que s'esperava que les taxes d'interès reals continuessin sent significativament negatives després de la pujada de la taxa de política monetària, per la qual cosa el banc hauria de continuar augmentant les taxes per a reduir aquestes taxes reals negatives.
Altres membres també van expressar preocupacions sobre la inflació, afirmant que els riscos per als preus s'havien inclinat més cap a l'alça. La previsió del BoJ al gener va mostrar que el banc espera que la inflació subjacent se situï al 2,4%, mentre que el creixement del PIB s'estima a l'1,1%.