Els experts de Nomura han retallat les previsions del Producte Interior Brut (PIB) de la Xina des del 3,4% en taxa interanual per al segon trimestre fins a l'1,8%, taxa que representaria un descens marcat des de l'avanç del 4,8% dels primers tres mesos del 2022.
"Hem revisat a l'alça la inflació a tot arreu excepte a la Xina. En canvi, les revisions de les nostres previsions de creixement del PIB són més variades: grans rebaixes a Europa i el Japó, impacte limitat als EUA i la Xina, millores a Austràlia i Canadà, i perspectives molt més divergents als mercats emergents", expliquen al seu últim informe sobre la situació mundial.
Assenyalen que les regions que suposen un 38% del PIB xinès es troben sota tancaments parcials o totals dins de la política de zero contagis contra el coronavirus aplicada pel govern de Pequín. "Esperem un canvi a una estratègia de facto de viure amb Covid després del març del 2023, cosa que resultarà en un repunt del creixement del PIB fins al 5,1% el 2023", assenyalen.
I és que aquesta estratègia està comportant interrupcions a la cadena de subministrament que poden tenir la seva translació a la resta del món, igual que va passar al principi de la pandèmia.
"El govern xinès s'enfronta actualment a un dilema. A l'emfatitzar l'estratègia 'zero Covid' com a mostra de la superioritat de la governança xinesa, ha fet més difícil fer marxa enrere en la missió gairebé impossible d'acabar amb la variant infecciosa òmicron", indica Ting Lu, economista en cap de Xina. "Tot el règim polític pot ser econòmicament eficient quan la competència local se centra a aconseguir el creixement del PIB, però també pot ser perjudicial per a l'economia nacional quan els governs locals intenten minimitzar els casos de coronavirus mitjançant l'aïllament", afegeix.
Insisteix que creu que el pitjor encara ha d'arribar, ja que les previsions de creixement del PIB s'han diluït ràpidament, fins a assolir l'anterior previsió de Nomura, la del 4,3%. "Considerem que això continua sent massa optimista i esperem una altra ronda de retallades de les previsions cap a les nostres xifres actuals", sentencia.
EUROPA I EUA
En un altre ordre d'assumptes, als Estats Units esperen que la Reserva Federal pugi en 75 punts bàsics els tipus a les reunions de juny i juliol, després d'una pujada de 50 punts bàsics al Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) de maig. "També esperem que el nostre tipus terminal del 3,75-4,00%, que està per sobre del consens, s'assoleixi lleugerament abans, al maig del 2023 (abans al juliol). La nostra expectativa de retallades de tipus fins al voltant del 2% a principis del 2024 es manté sense canvi", argumenten.
El conflicte entre Rússia i Ucraïna continua sent un xoc d'oferta clarament negatiu a Europa per aquests experts i és improbable que els bancs centrals s'inclinin excessivament, per això la seva opinió de modest enduriment a les files del Banc Central Europeu.