L'activitat de les fàbriques xineses va repuntar inesperadament al novembre i va créixer per primera vegada en tres mesos, ja que els preus de les primeres matèries van caure i el racionament d'energia es va reduir, cosa que va alleujar la pressió sobre un sector manufacturer que s'enfronta a una demanda feble.
L'índex oficial de directors de compres (PMI) del sector manufacturer es va situar en 50,1 punts al novembre, enfront dels 49,2 d'octubre, segons han mostrat dimarts les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONE).
La marca de 50 punts separa el creixement de la contracció. Els analistes esperaven que se situés a 49,6.
La segona economia del món, que va protagonitzar un repunt impressionant després de la caiguda de la pandèmia de l'any passat, ha perdut impuls a la segona meitat de l'any en enfrontar-se a l'alentiment del sector manufacturer, els problemes d'endeutament al mercat immobiliari i els brots de Covid-19.
Els analistes preveuen un nou alentiment del creixement del producte interior brut (PIB) al quart trimestre, davant l'augment del 4,9% interanual del trimestre anterior.
Com a reflex del que es positiu del PMI general, un subíndex de producció va pujar a 52,0 al novembre, des de 48,4 a l'octubre, a causa de la relaxació del racionament d'energia i de la baixada dels preus d'algunes matèries primeres.
Les noves comandes també van caure a un ritme més lent, tot i que el novembre va suposar el quart mes consecutiu de descensos en la demanda dels clients.
El subíndex dels preus dels insums es va situar en 52,9 al novembre, xifra que suposa un important descens respecte al 72,1 del mes anterior.
La inflació a les fàbriques va arribar a l'octubre al seu nivell més alt en 26 anys, cosa que va reduir encara més els marges de benefici dels productors i va augmentar la preocupació per l'estaflació. Per tant, fonts polítiques afirmen que el banc central de la Xina probablement actuarà amb cautela a l'hora de flexibilitzar la política monetària per impulsar l'economia.