Per primera vegada en 60 anys, l'Àsia com a regió no registrarà cap creixement econòmic aquest any a causa de la pandèmia de coronavirus, segons les previsions del Fons Monetari Internacional.
Noticia relacionada
El FMI contradice a Sánchez: la crisis española será peor que la europea
“Aquesta és una crisi com cap altra. És pitjor que la crisi financera mundial, i l'Àsia no n'és immune", va escriure Chang Yong Rhee, director del Departament de l'Àsia i el Pacífic de l'FMI, en una entrada de blog publicada el dimecres. "Si bé existeix una gran incertesa sobre les perspectives de creixement pel 2020, i encara més sobre les perspectives pel 2021, l'impacte del coronavirus a la regió serà, en general, sever i sense precedents", va afegir.
L'Àsia havia estat una de les regions amb un creixement més ràpid del món. Durant crisis anteriors, com ara la crisi financera asiàtica de 1997, i la crisi financera mundial de 2008-2009, la regió encara va registrar taxes de creixement mitjà d'un 1,3% i un 4,7%, respectivament, va dir el fons.
L'FMI també va assenyalar el dimarts que s'espera que l'economia mundial es redueixi en un 3% enguany. S'espera que les economies dels socis comercials més grans d'Àsia experimentin profundes contraccions: es preveu que els Estats Units es redueixi en un 5,9%, mentre que es preveu que la zona de l'euro en el seu conjunt es contregui un 7,5%.
La Xina és una de les poques economies preparades per créixer en 2020, segons les projeccions del fons. Però el pronòstic de creixement de l'1.2% del FMI per al país és una forta desacceleració de l'acompliment econòmic de la Xina en anys anteriors.
L'Índia és un altre país del quan se n'espera que esquivi la recessió de 2020 amb una taxa de creixement projectada de l'1,9%.
L'FMI va dir que els indicadors de la Xina, com són la producció industrial, les vendes minoristes i la inversió en actius fixos, suggereixen que la contracció de l'activitat econòmica aquest primer trimestre podria haver estat aproximadament d'un 8% any rere any.
Però s'espera que la segona economia més gran del món lideri la recuperació econòmica de la regió. L'FMI va pronosticar que el creixement de la Xina es recuperarà l'any vinent amb un 9,2%, cosa que no s'havia vist aquesta última dècada. L'última vegada que el país asiàtic va registrar una taxa de creixement similar va ser al 2009.
El repunt al 2021 depèn de manera crítica de la disminució de la pandèmia durant la segona meitat de 2020, cosa que hauria de permetre reduir gradualment els esforços de contenció i restablir la confiança dels consumidors i inversors, segons l'FMI.