- L'Exèrcit de Corea del Sud ha assegurat que va disparar dos míssils balístics poc després de l'últim llançament realitzat per Corea del Nord
- El llançament ha tingut lloc un dia després que Corea del Nord amenacés amb "enfonsar" Japó i reduir els Estats Units a "cendres i foscor"
La història es repeteix amb Corea del Nord i la crisi torna a empitjorar-se. L'intercanvi verbal dels últims dies ha deixat pas a una nova provocació del règim de Kim Jong-un, que ha llançat aquest divendres un míssil balístic que ha sobrevolat el Japó i ha impactat a prop de 2.000 quilòmetres a l'est de l'illa de Hokkaido, segons ha informat el Govern japonès. La reacció dels EUA ha estat immediata i demana respondre amb contundència i que Rússia i la Xina emprenguin accions per compte propi.
L'Exèrcit sud-coreà ha indicat que Pyongyang ha llançat el projectil en direcció al mar de l'Est -també conegut com a mar de Japó-, si bé, Tòquio ha assenyalat posteriorment que el míssil ha sobrevolat el seu territori, informa 'Europa Press'.
Les autoritats japoneses han demanat a la població que s'allunyi de qualsevol objecte que pogués ser restes del projectil, segons ha informat la cadena de televisió pública japonesa, NHK. El portaveu del Govern japonès, Yoshihide Suga, ha condemnat fermament el llançament i ha afegit que de moment no hi ha informacions sobre danys en el territori del país.
Així mateix, ha subratllat que no hi ha tampoc informacions sobre danys als vaixells i avions que operaven a la zona per la qual ha passat el projectil i ha promès prendre totes les mesures necessàries per protegir la població.
El secretari d'Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, ha demanat aquest divendres a la Xina i Rússia que "adoptin accions directes pel seu compte contra Corea del Nord", després de l'últim llançament
COREA DEL SUD RESPON
Per la seva banda, el president de Corea del Sud, Moon Jae In, ha anunciat que presidirà en unes hores una reunió del Consell de Seguretat Nacional per abordar aquest últim llançament, tal com ha recollit l'agència sud-coreana de notícies Yonhap.
L'Exèrcit de Corea del Sud ha assegurat aquest divendres que va disparar dos míssils balístics poc després de l'últim llançament realitzat per Corea del Nord i ha ressaltat que la resposta va tenir lloc quan el míssil disparat per Pyongyang encara es trobava en vol.
Al seu comunicat, ha detallat que va disparar dos míssils 'Hyunmoo-2' des d'una zona a prop de la frontera comuna sis minuts després del llançament nord-coreà, segons ha informat l'agència sud-coreana de notícies Yonhap.
I ELS EUA RECLAMA CONTUNDÈNCIA A RÚSSIA I LA XINA
El secretari d'Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, ha demanat aquest divendres a la Xina i Rússia que "adoptin accions directes pel seu compte contra Corea del Nord", després de l'últim llançament d'un míssil per part de Pyongyang.
"La Xina i Rússia han d'indicar la seva intolerància a aquests imprudents llançaments de míssils i adoptar accions directes pel seu compte", ha dit en un comunicat, en què ha demanat "a totes les nacions" que "prenguin noves mesures" contra el país asiàtic.
"Aquestes continuades provocacions només aprofundeixen l'aïllament diplomàtic i econòmic de Corea del Nord", ha reblat, segons ha informat la cadena de televisió nord-americana CNBC.
AMENACES VERBALS I ACCIONS DE L'ONU
El llançament ha tingut lloc un dia després que Corea del Nord amenacés amb "enfonsar" Japó i reduir els Estats Units a "cendres i foscor" per donar suport a la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que va imposar noves sancions a Pyongyang pel seu últim assaig nuclear.
"Les quatre illes de l'arxipèlag (Japó) han de ser enfonsades al mar per la bomba nuclear del Juche. Ja no cal que el Japó segueixi existint al nostre costat", va dir el Comitè per a la Pau a Àsia-Pacífic de Corea del Nord.
Així mateix, va prometre "reduir el territori continental nord-americà a cendres i foscor". "Descarreguem el nostre rancor amb la mobilització de tots els mitjans de represàlia preparats fins ara", ha assenyalat.
El comunicat va titllar, a més, Corea del Sud de "traïdors i gossos" dels Estats Units i va demanar la dissolució del Consell de Seguretat de l'ONU argumentant que és "una eina del mal" integrada per països "subornats" que actuen segons les ordres de Washington.
La reacció de Pyongyang va arribar en resposta a la decisió del Consell de Seguretat de l'ONU d'aprovar per unanimitat imposar a Corea del Nord el paquet de sancions més dur contra el país fins a la data.
Corea del Nord ha dut a terme durant els últims anys nombroses proves nuclears i balístiques -la última d'elles un assaig nuclear, el 3 de setembre- que s'han traduït en un enduriment del règim de sancions internacionals, cosa que no ha servit per dissuadir Kim Jong-un.
Les autoritats nord-coreanes justifiquen la seva escalada nuclear i militar per la necessitat de defensar-se del que considera moviments provocadors de Corea del Sud i els Estats Units.
Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d'enfrontar-se entre 1950 i 1953.