ep el presidente de china xi jinping en un viaje oficial
Federico Gambarini/dpa - Archivo

El govern xinès implementarà un conjunt de polítiques fiscals i financeres, inclosa un avançament de l'assignació de més quotes de bons del govern local, segons els procediments deguts, i intensificarà el suport financer inclusiu a les micro, petites i mitjanes empreses. Aquests són els plans que es desprenen de la reunió executiva del Consell d'Estat presidida pel primer ministre Li Keqiang d'aquest dimarts, segons l'agència Xinhua. Els experts anticipen també noves mesures del Banc Popular de la Xina (PBoC).

Les polítiques fiscals i monetàries s'aprofitaran per expandir la demanda interna, ajudar les empreses a reobrir, mantenir l'ocupació i fer costat a tot tipus de negocis a superar aquest moment difícil. El govern xinès posa gran èmfasi a intensificar l'ajust de macropolítiques contracícliques per avançar tant en el control de l'epidèmia com en el desenvolupament econòmic i social. El primer ministre Li va posar l'accent en la necessitat que els bons del govern local s'emetin ràpidament i els fons recaptats s'utilitzin adequadament per a catalitzar una inversió efectiva.

Se sol·licitarà a les localitats de tot el país que presentin l'emissió d'aquests bons i s'esforcin per fer la feina abans del final del segon trimestre d'enguany.

La reunió va adoptar mesures més enèrgiques per oferir suport financer inclusiu a les micro, petites i mitjanes empreses. Des del començament d'enguany, el Banc Popular de la Xina ha assignat una quota especial de préstec de 300 mil milions de iuans (uns 43 mil milions de dòlars nord-americans), que fins ara ha fet costat a més de 7,000 empreses clau involucrades en la resposta al brot. 500 mil milions de iuans més en quotes de re-préstecs i re-descomptes ara estan fent costat a un número cada vegada major de micro, petites i mitjanes empreses per obtenir préstecs a taxes inferiors al 4,55 per cent per a la reobertura dels seus negocis.

Aquest és un senyal directe que el PBoC actuarà de manera ràpida i oportuna”, indica Stephen Innes, analista d'Axitrade, que espera que el banc central anunciï més rebaixes de tipus durant els pròxims dies, després que aquest dilluns anunciés dues accions encaminades a injectar liquiditat a la seva economia, en rebaixar els tipus repo del 2,40% al 2,20%, la reducció més gran en cinc anys, i llançar estímuls per valor de 7.000 milions de dòlars. La institució monetària del gegant asiàtic no desgrana els motius de la seva actuació.

"Les empreses més petites van ser les més afectades pel brot. El recomençament de les seves operacions afectarà tota la cadena industrial, i és de vital importància per mantenir estable l'ocupació. El govern ha d'implementar ràpidament mesures de suport que els beneficiïn a tots", va dir Li.

A la reunió es va decidir que, per als bancs petits i mitjans, la quota de préstecs i descomptes s'incrementarà en un bilió de iuans. Les retallades específiques de l'índex de reserva requerit s'incrementaran encara més per encoratjar aquests bancs a canalitzar tot el finançament acabat d'obtenir en forma de préstecs a taxes concessionàries per a micro, petites i mitjanes empreses, que són excel·lents en número i cobreixen molts sectors . Els sectors agrícola i de comerç exterior i els sectors molt afectats pel brot obtindran un suport creditici més gran.

Es farà costat a les institucions financeres en l'emissió de 300.000 milions de iuans en bons financers perquè es destinin a préstecs adreçats exclusivament a petites empreses.

La reunió va instar a enfortir el mecanisme de risc compartit de préstecs. Va encoratjar a desenvolupar productes d'assegurances comercials per millorar el crèdit per a les micro, petites i mitjanes empreses, i reduir les tarifes de garantia de finançament recolzades pel govern per alleujar la càrrega financera general de les empreses més petites.

"Els bancs petits i mitjans han de complir amb els criteris d'elegibilitat per accedir a la quota de préstec. El mecanisme de risc compartit de préstecs ha d'enfortir-se, incloent-hi les retallades específiques de l'índex de reserva requerit per als bancs més petits", va dir Li.

Noticias relacionadas

contador