Les tensions que es viuen a Hong Kong per la llei d'extradició a la Xina agafa un caire de conflicte diplomàtic entre la Xina i el Regne Unit. Pequín ha reaccionat a les declaracions que arriben des de Londres de suport a Hong Kong, la més recent, la de l'exalcalde de Londres i candidat a la presidència dels 'tories' Boris Johnson, que ha volgut dir la seva amb la ment posada en la seva campanya.
Johnson ha assegurat aquest dimecres que dona suport als manifestants de Hong Kong "en cada centímetre del camí", alhora que ha instat el govern xinès a respectar el principi d'"un país, dos sistemes'. Així mateix, ha considerat que els de Hong Kong "estan en el seu perfecte dret a ser escèptics" perquè la llei d'extradició a la Xina podria donar lloc a decisions "arbitràries" de lliurament a les autoritats continentals que "podrien infringir els seus Drets Humans".
"Així que sí, els dono suport, parlaré gustosament a favor d'ells i els recolzaré en cada centímetre del camí", ha afirmat el que va ser ministre d'Exteriors del Regne Unit en una entrevista a Reuters.
El dirigent conservador també ha volgut traslladar un missatge als "amics de Pequín": "El principi 'un país, dos sistemes', ha funcionat, està funcionant i no s'hauria de rebutjar".
A més, el ministre d'Exteriors del Regne Unit, Jeremy Hunt, dimarts va amenaçar el gegant asiàtic amb "greus conseqüències" si viola la Declaració Conjunta Xinès-Britànica per la qual Londres va retornar Hong Kong a Pequín el 1997.
Des del gegant asiàtic, l'ambaixador xinès a Londres, Liu Xiaoming, ha instat aquest dimecres al Regne Unit a "treure les mans de Hong Kong", i ha subratllat que ja no és una colònia britànica, en resposta a les crítiques de Downing Street a la repressió de les protestes contra el Govern de Hong Kong a compte de la llei d'extradició.
"En la ment d'algunes persones, Hong Kong encara està sota el mandat britànic. Han oblidat que ha tornat a la mare pàtria. A ells els dic: Traieu les mans de Hong Kong i mostreu respecte", ha dit Liu, que ha retret aquesta "mentalitat colonial".
Milers de persones a Hong Kong van tornar a sortir als carrers l'1 de juliol, data que coincideix amb el 22è aniversari de la devolució de Hong Kong a la Xina per part del Regne Unit, després de setmanes de protesta contra una llei que permetria l'extradició al continent.
En aquesta ocasió, els manifestants van irrompre en l'Assemblea Legislativa, i van donar lloc a un fort enfrontament amb les forces de seguretat, que van intentar desallotjar-los. Més de 50 persones van resultar ferides, dues d'elles de gravetat, d'acord amb la premsa local.
La cap del Govern de Hong Kong, Carrie Lam, que ja va suspendre el tràmit parlamentari de l'esborrany després de les protestes de juny, va assegurar dimarts que la llei d'extradició "no tornarà", si bé al mateix temps va expressar el seu enuig per la violència de els manifestants.