Aquest índex, més conegut com l'índex de la por, es mou de forma inversa a les borses, és a dir, quan la renda variable cau amb força l'índex VIX es dispara i viceversa.
El VIX es mou de forma inversa a com ho fan les borses, això és puja amb força quan les borses cauen i tendeix a degotar lentament a la baixa quan les borses pugen. També se li coneix com a índex de volatilitat o índex de la por, de manera que quan llança lectures extremes és perquè podem estar davant un potencial gir de mercat per a la renda variable. En el cas que ens ocupa estaríem parlant de la possibilitat d'un potencial sostre de mercat per a les borses i per tant de l'inici d'un important rebot en l'índex de volatilitat.
Com es pot observar en el gràfic setmanal adjunt tenim l'índex a les portes del suport que presenta en els mínims de 2015 i de 2016, això és la zona de preus dels 10,88-11 punts. I cada vegada que el preu ha atacat aquest suport ha rebotat amb força. Ara bé, és cert que encara podria caure una mica més atès que existeix una altra zona de suport en els mínims de 2006 en els 9,39 punts i els mínims històrics en els 8,89 punts (desembre de 1993). Sigui com sigui el missatge amb el qual ens hem de quedar és el que els actuals nivells de preu haurien de fer-nos extremar la cautela (en el curt termini) posat que la gasolina que està mantenint als índexs de Wall Street a la zona de màxims històrics pot esgotar-se a qualsevol moment.
(Gràfic setmanal - Índex VIX)