A continuació, donem resposta als valors pels quals més ens han preguntat al llarg del matí. José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, analitza Adidas, Safran, Veolia, CaixaBank, ExxonMobil, Repsol, IAG y Santander.
- 4,32€
- -0,24%
- 3,64€
- 0,44%
Análisis Técnico
Hola, José María. Bona tarda, podríeu analitzar Adidas? Creieu que és bon moment per entrar-hi, o és millor esperar a veure l'evolució del coronavirus a tot el món? I si és possible, em podríeu donar la vostra opinió d'expert sobre la idoneïtat de triar entre Safran o Veolia? Gràcies per les vostres anàlisis i consells. A.GC.
Benvolgut inversor, bona tarda. Ningú no té la resposta a la pregunta que em feu. El mercat s'ha desplomat en el mercat baixista més ràpid de la història perquè ha hagut de passar a recollir en el preu una recessió global forta. D'aquí la verticalitat de la caiguda. I ara està per veure quant pot durar, cosa que tampoc no sap ningú, i això vol dir que queda molta tela al teler, perquè ningú no sap res, per més que elucubrem. Ens movem en territori desconegut: una pandèmia. Dit això, tenim en els títols d'Adidas és una important zona de suport als 164-165 euros. O cosa que és el mateix, tota posició llarga (alcista) per a ‘trading’ en aquest moment passa perquè de totes totes es respecti aquest suport, però res més. El normal és apostar per un rebot que en el millor dels casos el farà emplenar el buit baixista dels aprox. 240 euros.
Safran ha fet com molts altres títols del mercat europeu: tornar a l'origen de l'últim gran impuls alcista. En aquest cas es tracta de tornar als mínims de fa quatre anys i des d'aquí sembla voler reaccionar. Però no li puc dir res més perquè no tenim figura de tornada ni n'esperem cap. I l'experiència ens diu que, quan tenim una caiguda així, i sempre que es respectin els mínims de la setmana passada, cal esperar en el millor dels casos un rebot important, però dins d'un moviment molt erràtic a l'alça i a la baixa que pot prolongar-se setmanes/mesos, i sempre dins del que seria un rebot (fase de reacció) després de l'històric enfonsament previ de la cotització. Els suports a vigilar en aquest moment són els mínims de l'última caiguda (51,10) i per sota els mínims de 2016 en els 48,86 euros.
Finalment, Veolia. Tres quarts del mateix. És un altre títol que s'ha desplomat més d'un 40%, en línia amb el mercat, i que ha restat la totalitat de l'últim impuls, i tornat a l'origen. Tenim un suport molt important als 16 euros, i per sota en tenim un altre als mínims de 2017, els 15 euros. Ara, en teoria, li tocaria rebotar. Amb un potencial objectiu de pujada en nivells de preu pròxims als 22 euros (el 50% de l'ampli cos real de l'espelma setmanal baixista de fa dues setmanes). Però mentre no tinguem figura de retorn, es tractarà d'un simple rebot o fase de reacció. Moltes gràcies a vós, una salutació.
Bon dia, José María. Moltes gràcies per les vostres excel·lents anàlisis i comentaris. Tinc comprades accions de CaixaBank des de fa uns anys. No veig gaire clar el seu futur, tenint en compte la important crisi que, una altra vegada, presenta el sector financer europeu. Us agrairia una anàlisi del valor i expectatives a curt i llarg. No m'importa vendre i assumir pèrdues si creieu que encara queda molt per caure. Moltes gràcies i salutacions. A.R.
Benvolgut lector, bona tarda. CaixaBank té en comú amb els altres títols que hem analitzat en consultori que també ha restat la totalitat de l'últim gran impuls alcista. És a dir, ha tornat als mínims de 2016, els 1,58 euros i aquí s'ha parat. I ara podria rebotar perfectament cap als dos euros dins del típic moviment en ‘pull back’ cap a la nova zona de resistència, abans suport. Però amb compte, cal respectar els mínims de 2016, perquè si no ja no hi hauria res per sota fins als mínims de 2012, els 1,39 euros. No us enganyeu, al final aquest títol farà el que faci el sectorial bancari europeu, ni més ni menys. Quan aquest sector arrenqui, si és que arrenca, ho farà CaixaBank i ho faran tots. Moltes gràcies a vós, una salutació.
Bon dia. M'agradaria comprar una petroliera, malgrat l'enfonsament del preu del petroli, per diversificar i pels dividends. Quin veieu millor Exxon o Repsol? Gràcies. B.cd.
Benvolgut inversor, bona tarda. Les petrolieres, així com les companyies relacionades amb el turisme, són les més castigades en aquesta crisi. I és que el petroli, que és un clar termòmetre de la situació econòmica global, està cotitzant una profunda recessió global, i per això els preus estan com estan. En realitat és igual invertir en Repsol o en Exxon, perquè els dos presenten gràfics similars, i els dos s'han desplomat. La recuperació, quan arribi, afectarà a les dues companyies per igual. Començant per Exxon Mobil, podeu veure com el títol ha caigut un 70% des dels màxims històrics i ara sembla voler rebotar (fase de reacció), després de tornar a l'origen de l'últim gran moviment, els 30 dòlars (mínims de 2002).
Amb Repsol passa més o menys el mateix. Una correcció per sobre del 60% des dels màxims històrics que va aconseguir el 2018 i ara sembla voler rebotar (fase de reacció) des de la zona intermèdia entre els mínims de 2016 i de 2009. Un rebot que, en el millor dels escenaris, farà que tanqui, almenys parcialment, el buit baixista setmanal dels 9-9,60 euros. Com podeu apreciar, i com no pot ser d'una altra manera, els gràfics són molt semblants. Al cap i a la fi, deveu saber que els grans moviments, tant a l'alça com a la baixa, són sempre sectorials. Llegiu aquí l'anàlisi que aquest matí a primera hora hem realitzat sobre la nostra petroliera. Gràcies a vós, una salutació.
Bon dia, Sr. Rodríguez. Vaig comprar a principis de març accions d'IAG i de Santander per al llarg termini, concretament, a 5,03 i 3,20 euros respectivament. I crec que no fa falta que us digui tot el que estic perdent amb totes dues. Què us diuen els gràfics? Creia haver fet una molt bona compra, perquè va ser en un moment de pànic absolut. Però després resulta que gairebé era l'inici de les caigudes. Salutacions des d'Oropesa. D.rs.
Benvolgut lector, bona tarda. No us castigueu en excés, perquè la correcció que hem tingut és la més ràpida de la història, fins i tot més que la del famós ‘crash’ de 1929. Una altra cosa és que tinguem títols molt castigats, com per exemple IAG. Tot el que es vincula amb el turisme està patint molt, i passarà molt temps fins que recuperi, perquè és impossible determinar quant pot allargar-se aquesta crisi. IAG s'ha desplomat gairebé un 80% des de màxims, carregant-se tots els suports que ha trobat. Això no vol dir que no puguem assistir a importants rebots contra tendència. De fet, fixeu-vos en l'envergadura de la caiguda que si aquest decidís emplenar l'últim dels buits baixistes en els quatre euros, hauria gairebé de duplicar el preu. IAG és un títol trencat, absolutament destrossat. I poc més es pot dir del títol ara mateix. Tampoc es pot dir res des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, perquè no ara mateix no hi ha anàlisi que valgui, ni ‘value’, ni fonamental, ni tècnic ni res de res.
Quant a Santander, simplement el tenim en fase de reacció, rebotant des de la rodalia dels mínims de 2009. I poc més. No descarto que el rebot el dugui a la zona de resistència dels 2,40-2,45 euros en primera instància i més amunt i tot, els 2,60-2,65 euros. Però tot això, dins d'un moviment de rebot després d'un enfonsament del 50% des dels màxims de febrer. Penseu que el 99% del mercat està en la mateixa situació i això s'arreglarà quan a nivell mundial els mercats percebin la situació d'una altra manera i ens construeixin algun tipus de figura de retorn. I tots ho faran en bloc, alhora. Podeu llegir aquí l'anàlisi que aquest matí a primera hora publicàvem sobre l'entitat càntabra. Una salutació.
Encara no coneixes Trader Watch? TW és un servei que ofereix un seguiment continu en temps real dels mercats financers, cercant les millors oportunitats d'inversió a cada moment
Bolsamanía
Nota: La presa de decisions d'inversió ha de fer-se de manera responsable i amb consciència dels riscos que s'assumeixen. Web Financial Group no accepta cap responsabilitat pel contingut i les anàlisis del consultori. S'adverteix igualment que l'operativa al mercat de valors suposa un risc elevat i implica una vigilància constant de la posició.