- L'S&P 500 tocarà sostre als 3.100 punts, anticipen els experts consultats
- Augmenta l’"ansietat" entre els professionals després de la recent correcció
El 45% dels gestors considera que un col·lapse dels bons induït per la inflació és el principal risc per al mercat. Un altre 18% assenyala un error dels bancs centrals en les seves polítiques monetàries com el segon major risc. Finalment, el 13% considera que la pròpia estructura del mercat és el principal risc per a les borses.
- 6.646,08
- -
És el resultat de l'última enquesta als gestors de fons elaborada al febrer per BofA Merrill Lynch Global Research. L'enquesta ha mostrat, a més, que l'S&P 500 tocarà sostre als 3.100 punts i que, després de la correcció registrada per Wall Street i les borses mundials des de finals de gener, ha augmentat l’"ansietat" entre els professionals.
"Els gestors de fons estan rotant des de les accions cap a l'efectiu i reduint risc", assenyala aquesta enquesta, realitzada mensualment a 196 experts que gestionen inversions per valor de 575.000 milions de dòlars. Per exemple, la posició mitjana d'efectiu ha augmentat fins al 4,7% des del 4,4% al gener.
L'enquesta destaca que la sobreponderació en les carteres de la renda variable ha registrat el major descens mensual en dos anys, des del 55% de les carteres fins al 43%. A més, la infraponderació dels bons va marcar un nou rècord al 69%.
Pel que fa a les estratègies més populars, els gestors destaquen les posicions llargues sobre les grans tecnològiques nord-americanes (Facebook, Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft) i les posicions baixistes sobre el dòlar.
D'altra banda, el 70% dels enquestats considera que l'economia global es troba a l'última fase del seu actual cicle expansiu. Es tracta del major percentatge des de gener de 2008.
DE LA REFLACIÓ A LA INFLACIÓ
Michael Wilson, estrateg en cap de Morgan Stanley als EUA, explica que la narrativa ha passat de la "reflació cap a la inflació". En la seva opinió, un dels factors que ha entrat en joc als EUA ha estat la reforma fiscal que va aconseguir aprovar l'Administració Trump abans que finalitzés 2017.
Per ser clars, no creiem que la inflació i els tipus d'interès més alts vagin a matar el mercat alcista a les borses mundials
"No només es va aprovar abans del que s'esperava per la majoria, sinó que va ser més gran del previst i no ha comptat amb finançament", afirma aquest expert, en al·lusió a l'augment del dèficit a llarg termini que provocarà la rebaixa d'impostos.
Segons Wilson, la caiguda de les borses i el repunt en els rendiments dels bons suggereixen que les majors expectatives d'inflació "finalment han creuat el límit que no són bones per a la valoració de les borses, o almenys és el que ha començat a pensar el mercat".
S'ha produït un canvi en les expectatives dels inversors, accentuat per una explosió de la volatilitat, que ha sorprès fins i tot els que n’esperaven un repunt. "Per ser clars, no creiem que la inflació i els tipus d'interès més alts vagin a matar el mercat alcista", afirma Wilson.
"No obstant això", afegeix, "sí que creiem que hem arribat a nivells que fan més complicat el nostre argument de llarg termini que justifica valoracions més elevades". Per això, la previsió de Morgan Stanley és que les accions pugin "més en línia amb les estimacions de beneficis i no per sobre".