- Aquesta operació li permetria reduir el seu endeutament de manera notable
- Banc Sabadell valora el 100% d'aquesta divisió en 12.088 milions d'euros
Telefónica pot obtenir uns 8.400 milions d'euros si decideix vendre el 69,2% del capital que controla en la seva filial alemanya, Telefónica Deutschland. Les seves accions han pujat aquest divendres un 1,3%, fins als 8,17 euros, després de rebotar aquest dijous un 2%.
- 3,91€
- -0,38%
Segons càlculs de Banc Sabadell, el 100% de la divisió alemanya té un valor de 12.088 milions d'euros, aplicant un càlcul de 6,7 vegades al seu valor d'empresa/EBITDA esperat per 2018. Aquest negoci suposa un 11% de l'EBITDA total de Telefónica i un 8,2% del seu valor d'empresa.
"Entenem que suposaria una acceleració del despalanquejament de la companyia, que és la principal incertesa que pesa sobre el valor", assenyala Banc Sabadell, que reitera la seva recomanació de 'comprar', amb un preu objectiu de 10,10 euros per acció.
"No descartaríem aquesta possibilitat, atès que es tracta d'un actiu només mòbil en un mercat que podria accelerar la convergència en base a moviments corporatius", afegeixen aquests experts.
Segons els seus càlculs, Telefónica podria reduir un 20% el seu endeutament i retallaria la ràtio de deute net sobre l'EBITDA fins a 2,45 vegades. D'altra banda, Sabadell recorda que Telefónica Alemanya "ha d'afrontar una subhasta d'espectre el 2018, que llastraria la generació de caixa d'aquest any".
Estimen la despesa esperada per Telefónica en nou espectre de freqüències durant 2018 en 1.650 milions d'euros. D'aquesta quantitat, les partides més rellevants corresponen a Alemanya, Regne Unit, Mèxic i Colòmbia.
La premsa alemanya va avançar aquest dijous l'interès de Telefónica per vendre la seva filial alemanya. Segons apunta la revista 'WirtschaftsWoche', la possible operació està encara en una fase "primerenca".
AMENAÇA DE VODAFONE
La posició competitiva del negoci s'ha vist amenaçada durant les últimes setmanes per la possibilitat que Vodafone compri a la nord-americana Liberty Global determinats actius que l'operador de telecomunicacions nord-americana té a Europa. Entre ells, destaca el negoci a Alemanya.
WirtschaftsWoche assenyala que no s'ha encarregat encara oficialment cap banc d'inversió la recerca d'un comprador, però afegeix que als cercles dels sectors de telecomunicacions i finances es comenta que hi ha les primeres consideracions i planificacions.
En aquest sentit, apunta, els experts en fusions ja estan estudiant diferents escenaris i que hi ha interès en l'operació. Fins i tot la publicació aventura que és possible que la filial sigui adquirida per un inversor financer. "Actualment hi ha un comprador per tot", va assenyalar un banquer d'inversió a la revista.
En aquest context, la publicació també ressalta que dos dels possibles compradors de l'empresa, la companyia alemanya United Internet, dirigida per Ralph Dommermuth, i l'exconseller delegat de Deutsche Telekom i actual director gerent i soci del fons Warburg Pincus, René Obermann, no mostren interès en adquirir Telefónica Deutchsland.
TELEFÓNICA A ALEMANYA
Telefónica opera a Alemanya sota la marca O2, la mateixa que al Regne Unit. Al país germànic, el seu negoci se centra en el mercat de mòbils, ja que no disposa d'una oferta convergent. Compta amb 21,1 milions de clients mòbils de contracte i 23,8 milions de clients de prepagament. També compta amb 2,1 milions de clients de banda ampla majorista.
Precisament, el moviment de Vodafone a Alemanya "dificultaria" les operacions de Telefónica a aquest mercat, ja que la seva oferta és només mòbil, segons indica Banc Sabadell. Comprar el negoci de Liberty permetria a l'operadora britànica "accelerar la convergència" i afegiria pressió sobre el grup espanyol, en un mercat amb una competència ja molt exigent.
SORTIDA A BORSA AL REGNE UNIT
D'altra banda, els experts de Bankinter han comentat aquesta setmana que Telefónica pot treure a borsa O2, la seva filial de mòbils al Regne Unit, abans de l'estiu. El desbloqueig de la subhasta d'espectre en el mercat britànic apropa aquesta operació.
En la seva opinió, la desinversió en O2 és "cada vegada més factible, especialment després del desbloqueig de la subhasta de freqüències al Regne Unit. Amb això, l'operació podria produir abans de l'estiu", afirmen en un informe publicat aquest dimecres, al qual han elevat la seva recomanació sobre l'operadora de telecomunicacions de mantenir a comprar.
Segons els seus càlculs, Telefónica pot obtenir entre 3.000 i 4.000 milions d'euros pel 40% de la seva filial britànica, aplicant un múltiple valor d'empresa/OIBDA d'entre 4,5 i 6 vegades. En la seva opinió, l'operació es realitzaria "mitjançant una OPV instrumentada probablement en diverses etapes".
ELS PLANS DE PALLETE
El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ja va comentar durant l'última presentació de resultats, realitzada el passat 21 de febrer, que la sortida a borsa d’O2 depenia que se celebrés la subhasta d'espectre al Regne Unit, que sembla imminent.
Pallete també va comentar que l'objectiu és presentar-se "amb els deures fets davant els inversors" i que no tenen cap urgència a dur a terme aquest procés i tampoc hi ha cap calendari fixat, de manera que esperaran "les millors condicions de mercat".
"Tampoc volem regalar valor, el proposarem i l'executarem quan sigui el moment adequat", va afegir Álvarez-Pallete. D'altra banda, va assenyalar que si mentre preparen l'OPV es presenta una altra alternativa, com una oferta de compra d'una participació minoritària, l’exploraran, però ha incidit que la seva opció principal és la sortida a borsa.
Des de Bankinter, afegeixen que Telefónica pot utilitzar els diners recaptats per "mantenir una política de remuneració a l'accionista atractiva i sostenible" i també per "allunyar la por d’una retallada de valoració i evitar un repunt del cost de finançament".
En la seva opinió, la correcció que ha patit el valor és "excessiva" i, després d'augmentar la seva valoració a 12 mesos fins a 10,64 euros per acció des de 10,35 euros, anticipen un potencial alcista del 35% sobre el preu actual de mercat.