• El benefici per als fabricants en 20 anys serà de 200.000 milions d'euros
  • Per als desenvolupadors, el benefici en dues dècades serà de 825.000 milions d'euros
energia eolica

Goldman Sanchs, el banc d'inversió més poderós del món, ho té clar: s'acosta un autèntic 'boom' renovable al Vell Continent. I els inversors ho podran aprofitar a través de les companyies cotitzades del sector. En la seva opinió, Vestas, Iberdrola, Enel i Acciona són les empreses més ben posicionades per omplir la cartera de 'números verds'.

  • 117,90€
  • 1,46%
  • 13,56€
  • 1,76%

"Europa es mou cap a un canvi fonamental en el seu mix de generació energètica més ràpid del que havíem esperat. L'acceleració en el ritme de reducció de costos per a les energies renovables, sobretot en energia eòlica, posa Europa a la meta de no necessitar subsidis després de 2023 per reemplaçar altres fonts de generació". És l'opinió dels analistes de Goldman Sachs, que estimen un augment anual del 48% en les instal·lacions eòliques i solars fins 2036 i que més que han duplicat les seves estimacions de creixement per als ingressos de les vendes d'aerogeneradors. "Vestas, Iberdrola, Enel i Acciona són les millors posicionades (recomanen 'comprar' les accions de totes elles) per explotar aquests canvis en el mix de generació energètic europeu" durant els propers anys.

Goldman espera que els actuals aerogeneradors instal·lats al mar ('offshore'), que tenen una capacitat de producció de 7,5-8 megawatts (MW), evolucionaran cap a una capacitat de 10 a 15 MW. Entre les seves previsions, aquests experts destaquen que el cost mitjà de l'energia renovable caurà un 37% fins a 2026, cosa que generarà un "boom de la inversió a escala triglobal en energia eòlica i solar durant els propers 20 anys de 3 bilions d'euros".

Pel que fa a l'energia eòlica, s’espera que la seva capacitat instal·lada es tripliqui en 20 anys, cosa que implicarà inversions globals valorades en 1,7 bilions d'euros. Pel que fa a l'energia solar, s'espera que la capacitat instal·lada es quintuplicarà durant el mateix període amb una inversió d’1,3 bilions d'euros.

El banc preveu que tan sols a Europa es desenvoluparan 350 GW eòlics durant les dues pròximes dècades, mentre a Àsia se’n desenvoluparan fins a 630 GW. Per 2020, s'espera que el cost de la generació eòlica se situï per sota del preu de l'energia majorista a Espanya, Itàlia i Regne Unit. A França i Alemanya, això succeirà en 2023. Les noves instal·lacions estaran centrades a Àsia (54%), Europa (25%) i Estats Units/Canadà (15%). En el cas d'Àsia, la Xina suposarà un terç de les noves instal·lacions.

A tot el món, els nous projectes d'energia eòlica arribaran als 1,2 terawatts en 20 anys (TW), enfront de la capacitat instal·lada globalment a hores d'ara, que només arriba als 0,5 terawatts. A més, l'actualització de parcs eòlics ja instal·lats suposarà el 20% d'aquesta nova capacitat instal·lada.

Per la seva banda, s'instal·laran 1,2 teravatts d'energia solar, enfront dels 0,3 terawatts instal·lats actualment, cosa que impulsarà la capacitat total fins a 1,4 terawatts. Les estimacions per al període 2021 - 2026 estan basades en les previsions de l'Agència Internacional de l'Energia.

Segons els seus càlculs, el benefici conjunt dels productors d'equipament renovable durant els propers 20 anys serà de 200.000 milions d'euros. En el cas dels desenvolupadors de les instal·lacions, el benefici esperat és de 825.000 milions d'euros.

QUINES ACCIONS COMPRAR?

En aquest escenari, el fabricant danès d'aerogeneradors Vestas segueix sent la seva principal aposta a Europa, per la seva mida i també per la seva diversificació geogràfica. Goldman calcula una pujada anual dels ingressos del 17% fins 2026 per als fabricants de turbines, que impulsarà el seu benefici un 58%. El seu consell és 'comprar', amb un preu objectiu de 730 corones daneses.

Una altra de les empreses que estan més ben posicionades per aprofitar el boom renovable és Acciona, valor que recomana 'comprar', amb una valoració de 89 euros per títol. El grup espanyol cotitza amb descompte davant el sector malgrat un perfil superior de creixement al mateix temps que ofereix una rendibilitat per dividend del 5% fins al 2018.

A més, Goldman recomana 'comprar' Iberdrola, amb un preu objectiu de 7,45 euros, també pel seu perfil superior de creixement, reforçat per l'acceleració de les inversions en activitat d'infraestructures de qualitat i de baix risc. Aquests experts destaquen que els inversors poden apostar per aquest valor si volen tenir exposició al tema de les infraestructures i al mateix temps rebre una atractiva rendibilitat per dividend.

En el cas del grup italià Enel, propietari d'Endesa a Espanya, també aconsella 'comprar' les seves accions, amb una valoració de 5,50 euros, per guanyar exposició en el creixement de les renovables. Destaca que cotitza amb un descompte del 30% enfront del sector i que ofereix una rendibilitat per dividend del 6,3%. A més, considera probable un programa de recompra d'accions o alguna adquisició per accelerar el seu creixement.

El càlcul de Goldman és que les elèctriques europees invertiran uns 170.000 milions d'euros durant els propers 20 anys (el 40% de la seva capitalització borsària), que generaran un benefici extra d'uns 5.000 milions d'euros. A més dels valors esmentats, altres noms interessants són el grup portuguès EDP, la companyia francesa EDF i el grup alemany EON.

En altres mercats, Goldman destaca els desenvolupadors solars Singyes Solar, Sunrun i 8 point3 Energy Partners, així com el fabricant de panells solars asiàtic Longí Green Energy Technology. Al sector eòlic, Huaneng Renewables i China Longyuan Power, desenvolupadors xinesos d'energia eòlica. Als EUA, finalment, el banc considera interessant NextEra Energy Resources.

Noticias relacionadas

contador