• Sobre la crisi independentista, JP Morgan afirma que "les coses poden empitjorar abans de millorar", cosa que perjudicarà les entitats financeres
  • En el cas de Sabadell i CaixaBank, Morgan Stanley assenyala que "probablement seran els més afectats per la inestabilitat" a la regió
cbpuigdemont1

Morgan Stanley i JP Morgan Cazenove, dos dels bancs d'inversió més poderosos del món, han reduït les seves previsions de resultats per a la banca espanyola a causa de la crisi de Catalunya.

  • 1,83€
  • -1,03%
  • 5,09€
  • 0,12%

JP Morgan Cazenove destaca que "les tensions polítiques a Espanya poden traslladar-se potencialment a un creixement més suau" i també "a una menor recuperació dels preus immobiliaris".

Aquests analistes observen "un risc a la baixa per a les nostres previsions de 2018 - 2020" i assenyalen que "els riscos sobre Catalunya no desapareixeran aviat. Encara que els nostres economistes segueixen creient que la independència catalana és un risc remot, a causa de l’impacte de les implicacions econòmiques, la situació podria romandre incerta durant un llarg període, durant el qual les coses poden empitjorar abans de millorar. Això podria potencialment frenar el creixement del benefici per acció (BPA) per als bancs espanyols".

JP Morgan esmenta també l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) de reduir els actius improductius de la banca i la tendència baixista de l'Euribor, que segueix marcant mínims històrics negatius. Aquests factors, units a la incertesa política a Catalunya i al risc de litigis judicials per les despeses hipotecaris durant els últims anys, li fan preveure una progressió més suau del que s'esperava del marge d'interessos. En aquest escenari, Santander i BBVA segueixen sent els seus bancs favorits, perquè "la diversificació geogràfica seguirà sent una font de fortalesa".

Sobre el risc de demandes per les despeses notarials dels crèdits hipotecaris, JP Morgan assenyala que "poden provocar pèrdues més" als bancs, ja que els jutjats han reconegut com a "abusives" les quantitats pagades pels clients. I calcula en fins a 2.800 milions d'euros l'impacte econòmic per als bancs. "Bankia, Bankinter i Sabadell serien els més afectats", afirmen, amb un impacte mitjà de 38 punts bàsics en la seva ràtio de capital CET gener.

Pel que fa a la pressió del BCE perquè la banca redueixi els seus préstecs improductius NPA ('Non Performing Loans'), JP Morgan considera que les entitats hauran d'accelerar les vendes d'aquests actius, la qual cosa serà negatiu per als bancs domèstics, amb una taxa de cobertura mitjana del 48%, enfront de la taxa del 60% de Santander i BBVA.

Després d'aquesta anàlisi, JP Morgan reitera el consell de sobreponderar (afegir en cartera) Santander i BBVA, amb valoracions de 7 i 8,85 euros per acció, respectivament. També reiteren la seva recomanació de 'neutral' sobre CaixaBank (4,10 euros), Sabadell (1,90 euros) i Bankia (4,40) i finalment aconsellen 'infraponderar' (reduir en cartera) Bankinter, amb una valoració de 7,35 euros.

MORGAN STANLEY REDUEIX PREVISIONS PER SABADELL I CAIXABANK

Per la seva banda, Morgan Stanley espera una baixada del 2% al marge d'interessos del sector bancari respecte al segon trimestre a causa de l'estacionalitat (juliol i agost suposen menys activitat) i a una menor aportació de les comissions després d'un "fort segon trimestre".

Encara que el més important és que aquests experts assenyalen que "si mirem el futur, rebaixem les nostres estimacions per a CaixaBank i Sabadell en un 4% / 5% per reflectir la inestabilitat a Catalunya". També retallen les seves previsions sobre BBVA per reflectir la "debilitat del peso mexicà" (redueixen la valoració fins a 8,20 des de 8,30 euros per acció) i afegeixen que el seu banc favorit a Espanya segueix sent Banc Santander (reiteren el consell de 'sobreponderar ', amb una valoració de 6,80 euros).

En el cas de Sabadell i CaixaBank, afegeixen que "probablement seran els més afectats per la inestabilitat a Catalunya". Encara que reconeixen que "és massa aviat per veure un impacte per Catalunya durant el tercer trimestre, esperem els comentaris de les directives sobre els dipòsits i els volums de negoci durant el període".

Morgan Stanley manté el consell de sobreponderar CaixaBank, tot i que ha retallat la seva valoració fins a 5 des de 5,20 euros per acció, perquè "el valor pot patir volatilitat a curt termini fins que l'escenari polític s'estabilitzi". També s'ha reduït la valoració de Banc Sabadell fins a 1,90 des de 2,00 euros per títol i ha reiterat el consell de 'mantenir' el valor en cartera.

EL GOVERN REBAIXA LES SEVES PREVISIONS

Aquest dimarts, el Govern espanyol ha rebaixat les seves previsions de creixement econòmic per la crisi a Catalunya. El Govern ha rebaixat en tres dècimes, del 2,6% al 2,3%, la seva previsió de creixement econòmic per a 2018, i ha elevat una dècima, del 2,2% al 2,3%, la seva estimació de dèficit públic per al proper any.

Les noves previsions incorporen una "lleugera desacceleració econòmica, en línia amb el que anticipen els principals organismes nacionals i internacionals, però que també tenen en compte una lleugera contenció de la demanda interna, resultat de l'impacte negatiu sobre associada a l'actual situació política a Catalunya".

Noticias relacionadas

contador