- -0,55€
- -1,10%
Inditex, la matriu de Zara fundada per Amancio Ortega, presenta els seus resultats trimestrals aquest dimecres, 12 de desembre, mentre intenta recuperar la confiança del mercat, la mateixa que el va portar a superar els 100.000 milions d'euros de valor borsari el juny de 2017.
En aquest moment, Ortega era l'home més ric del món i les accions d'Inditex cotitzaven per sobre de 36 euros. Un any i mig després, els títols del gegant tèxtil cotitzen als 26 euros, xifra que ha reduït el valor en borsa del grup fins als 82.000 milions.
Durant els últims trimestres, Inditex ha perdut la confiança de molts analistes, que han observat un sostre en el seu model de negoci, basat en una eficaç cadena de subministrament i una gran expansió internacional basada en botigues físiques.
Els analistes interpreten que aquest model no és sostenible per l'èxit de la venda en línia, cosa que ha obligat a Pablo Isla i el seu equip a fer un important gir estratègic i apostar decididament per la plataforma digital.
En aquest escenari, el mercat va aplaudir l'anunci de Zara que portarà el seu model online a més de 200 països, però de moment l'acció no ha pogut recuperar la seva antiga esplendor. En qualsevol cas, continua sent una de les empreses tèxtils més importants del món i és considerada per molts experts com la millor gestionada.
ELS COMPTES DEL TERCER TRIMESTRE
Pel que fa a números concrets, el consens anticipa un augment del 6% a les vendes del tercer trimestre fiscal, fins als 6.670 milions d'euros. El marge brut millorarà 30 punts bàsics, fins al 59,7% des del 59,4%.
El benefici operatiu (EBITDA) pujarà un 7%, fins als 1.630 milions d'euros, mentre el marge EBITDA millorarà 20 punts bàsics, fins al 24,5% des del 24,3%. Per la seva banda, el benefici net augmentarà un 7%, fins als 1.047 milions. A més, la caixa neta també pujarà un 7%, fins als 6.450 milions.
Des de Renta 4, comenten que "l'acceleració d'ingressos" es produirà per una "comparativa menys exigent" i que les divises "seguiran llastant" els resultats, tot i que esperen una millora del "marge brut".
Aquests experts esperen un augment del 5,3% a les vendes comparables físiques i un impacte negatiu del 3,6% de l'efecte de tipus canvi, sobretot per la depreciació de la lira turca (més de la meitat), el ruble rus i diverses divises llatinoamericanes, com el real brasiler i els pesos mexicà i argentí.
També seran molt importants les previsions per al conjunt de l'exercici fiscal 2018. Renta 4 anticipa que la directiva mantindrà l'objectiu del creixement en botiga al 6% i que aquest se situï entre el 4% i el 6% durant els propers anys.
Aquests experts recorden que "els títols d'Inditex s'han comportat millor que l'IBEX durant els últims mesos, afavorits per la depreciació de l'euro". No obstant això, observen un potencial alcista reduït segons la seva anàlisi fonamental, que valora les accions del grup als 28,10 euros (l’aconsellen mantenir).
PRINCIPALS CATALITZADORS
En aquest sentit, els principals catalitzadors per impulsar en borsa Inditex són una recuperació de les divises enfront de l'euro i "una millora significativa de la remuneració a l'accionista" a causa de la sòlida posició de tresoreria de la companyia.
Des d’UBS, però, són més positius amb Inditex, ja que recomanen comprar les seves accions, amb un preu objectiu a 12 mesos de 33 euros. La seva previsió és que les botigues comparables avancin un 4,5% i que la conversió de les divises tingui un efecte negatiu del 2,5%, per sota del 5% del primer semestre.
En la seva opinió, la clau de la presentació de resultats serà conèixer si Inditex manté la seva previsió de creixement per a les vendes comparables, la seva estimació de l'impacte de les divises, comentaris sobre els costos de la cadena de subministrament i qualsevol informació sobre el comportament de les vendes en línia de Zara després de l'obertura de les comandes en línia a més de 200 països.
Per anàlisi tècnica, els títols del grup apunten cap als 29,80 euros després de confirmar una gran figura de volta en 'cap i espatlles invertit', segons indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.