- Considera que la renda variable està "barata" i "sobrevenuda" davant l'europea
- Bankia, Cellnex, Applus, Merlin, Neinor, IAG, Aena, BBVA i Caixabank, els seus valors favorits
És el moment de comprar renda variable espanyola. Així de clar és el banc suís Credit Suisse, que considera "exagerat" el risc polític que estan assignant els inversors internacionals a Espanya pel desafiament independentista de Catalunya.
- 11.805,10
- -0,32%
"El risc polític és exagerat. En la nostra opinió, és improbable que la crisi augmenti encara més i preveiem que acabi en un compromís de més autonomia per a Catalunya a canvi que segueixi formant part d'Espanya. I creiem que els mercats gairebé sempre reaccionen de manera exagerada als esdeveniments polítics", opinen els experts de l'entitat.
A més, s'enumeren diverses raons addicionals per elevar la seva recomanació sobre la borsa espanyola a 'sobreponderar' (afegir en cartera). Entre elles, assenyalen que la valoració de les accions "és inusualment barata" en relació amb la ràtio preu / benefici a 12 mesos i amb els guanys normalitzades.
D'altra banda, destaquen el "momentum" dels preus, ja que les accions espanyoles "estan sobrevenudes en relació amb les accions europees continentals".
Un altre factor positiu és l'exposició de les empreses espanyoles al Brasil. "El 20% de les vendes de les empreses vénen de Llatinoamèrica, la majoria des de Brasil", afirmen. Per exemple, el Brasil és la principal font de beneficis per a Santander i, segons ells, les accions espanyols no han reflectit la recuperació de l'economia brasilera.
D'altra banda, Credit Suisse destaca la seva aposta pels bancs espanyols, sobretot perquè els agrada el seu perfil orientat cap al negoci al detall i la seva exposició al mercat espanyol, l'economia del qual es troba en una ràpida recuperació. En la seva opinió, la seva valoració és atractiva pel que fa als bancs similars europeus.
Sobre el creixement econòmic d'Espanya, aquests analistes assenyalen que els indicadors PMI són consistents amb un creixement del PIB d'entre el 3% i el 3,5%, mentre la desocupació està a prop dels mínims dels últims vuit anys i el PIB es troba tan sols a un 2,5% del seu anterior màxim.
Finalment, Credit Suisse afirma que el sector immobiliari s'està recuperant "de manera molt forta" i que les accions espanyoles tendeixen a comportar-se millor que el mercat quan l'euro s'enforteix. "Som alcistes amb l'euro a llarg termini", assenyalen.
Després d'aquesta anàlisi, el banc suís selecciona una sèrie de companyies que considera les més atractives en el moment actual. La llista inclou els bancs BBVA, Bankia i CaixaBank, l'operador de torres de telefonia Cellnex, l'empresa de certificacions Applus, les societats d'inversió immobiliària Merlin Properties i Neinor Homes, l'aerolínia IAG i el gestor d'aeroports Aena.
DEUTSCHE BANK TAMBÉ APOSTA PER ESPANYA
La setmana passada, els experts de Deutsche Bank també van apostar per la renda variable espanyola. Segons l'opinió de Wolf von Rotberg, expert de l'entitat alemanya, "un desmai dels riscos fa que els preus semblin atractius". Per aquest motiu, van elevar el seu consell a 'sobreponderar' des d’'infraponderar'.
Von Rotberg va explicar que el mercat espanyol ha tingut un rendiment inferior al 6% des de principis d'agost pressionat, en gran part, pel referèndum de la independència de Catalunya. Per aquest motiu, les accions espanyoles superaran el mercat europeu durant els propers mesos.
"Aquesta conclusió es recolza en el fet que: a) el nostre model de rendiment relatiu de les accions espanyoles, basat en els bancs europeus i les dades de PMI compost de la zona euro, se situa al voltant del 7%, per sobre dels nivells actuals; b) l'exercici relatiu d'Espanya s'ha dissociat de la seva estreta correlació amb els rendiments del Bund, cosa que és consistent amb un potencial del 5%; c) les valoracions d'Espanya ara es mostren atractives dins de les nostres valoracions de països", van afegir des del banc alemany.