Com valoren els analistes l'entrada del govern espanyol a Telefónica? Sens dubte és una de les notícies empresarials de l'any a Espanya i aquestes en son les valoracions dels experts.
- 3,93€
- -0,71%
Els experts de Renta 4, que aconsellen sobreponderar el valor, amb un preu objectiu de 4,60 euros per acció, consideren que "aquesta decisió és coherent amb l'estratègia del Govern de tenir més participació i poder de decisió en companyies estratègiques", tal com va passar a Indra. Amb aquesta participació, la SEPI només hauria de poder comptar amb un conseller (del total dels 15) amb la qual cosa el seu poder de control hauria de ser molt limitat”.
"A curt termini", esperen "que els títols avancin, a causa de la pressió compradora, ja que esperem que facin les compres directament al mercat (que podrien durar mesos)".
"A mitjà i llarg termini", consideren que "el millor per a la companyia és que l'actual equip directiu i el consell mantinguin la independència actual, ja que qualsevol percepció d'interferència 'política' serà mal interpretada per uns inversors que a partir d'ara inclouran tots els espanyols".
Des de Bankinter, empresa que aconsella comprar, amb preu objectiu de 4,20 euros, interpreten el moviment "com un contrapès a la recent compra d'un 9,9% de Telefónica per part del grup de telecomunicacions públic saudita STC, pendent de autorització del govern espanyol".
En aquest sentit, recorden que "Telefònica té la consideració d'empresa estratègica als sectors de telecomunicacions, tecnologia i defensa" i afegeixen que "la SEPI es convertirà en el primer accionista, sent-ne els següents STC (9,9% - si s'aprova), BBVA (4,87%), BlackRock (4,48%) i CaixaBank (3,5%)”.
Sobre la transacció, explica que "recolza la nostra recomanació de compra" i creuen "previsible que la compra d'un paquet d'accions tan elevat tingui un impacte significatiu al mercat (com a referència un 10% d'accions equival al volum total negociat durant 1,5 mesos)".
Tot i això, remarquen que "caldrà vigilar quin efecte té l'entrada de capital públic al grup, tant al pla estratègic com a la possible reacció adversa d'inversors privats".
Segons la seva valoració, "la SEPI escomet l'operació a uns múltiples atractius (Valor d'Empresa-EV/EBITDA del 2024 de 3,8 vegades i rendibilitat per dividend de 8,1%").
Per part seva, els analistes de Banc Sabadell, que aconsellen comprar el valor, esperen "reacció positiva del valor, ja que l'entrada de la SEPI soluciona els dubtes accionarials després de l'arribada d'STC". Tot i això, afegeixen que "pel costat negatiu, suposa tenir una altra vegada participació pública majoritària".
LA VALORACIÓ DE MIRABAUD ÉS NEGATIVA
Al costat de les opinions negatives, José Ramón Ocina, analista de Renda Variable espanyola a Mirabaud Equities Research, comenta que “tenim una lectura negativa sobre aquest moviment. No veiem gairebé res positiu en aquesta decisió i temem que el govern espanyol no dubti en reforçar el control sobre Telefónica i utilitzar-lo per afavorir els seus interessos".
"De moment", afegeix aquest expert, "mantenim la nostra qualificació de mantenir sobre l'acció, però amb un biaix negatiu. La rebaixarem si els nostres temors sobre l'intervencionisme del govern espanyol es materialitzen".