• L'entitat està "buidant el seu rebost" per "recuperar la confiança del mercat"
  • Però això es produeix a costa dels ingressos futurs, que probablement decebran
ep josep oliu 20170525140711
BANC SABADELL

Els analistes de Berenberg han tornat a 'crucificar' Banc Sabadell al seu últim informe, en reiterar el seu consell de 'venda' sobre l'entitat presidida per Josep Oliu, amb una valoració de tan sols 1 euro per acció, cosa sorprenent si tenim en compte que Sabadell cau un 0,5% en borsa, fins a 1,90 euros per títol.

  • 1,81€
  • -2,03%

Cal recordar que Berenberg és la companyia d'anàlisi més crítica amb els bancs espanyols, ja que per exemple també aconsella vendre les accions de Banc Santander, amb un preu objectiu de 3 euros. El seu raonament per valorar Sabadell a 1 euro és el següent.

En la seva opinió, Sabadell està "buidant el seu rebost" per "recuperar la confiança del mercat en el seu balanç". Això significa que els nivells de capital i els beneficis de curt termini estan sent sostinguts amb guanys extraordinaris. "Això es produeix a costa dels ingressos futurs, que probablement decebran", afirmen.

A més, consideren que "l'acceleració de la neteja del seu balanç és necessària", però que ha de "fer més" en aquest aspecte. Tanmateix, això pot provocar més pèrdues per préstecs que deprimiran els beneficis de pròxims exercicis. Segons els seus càlculs, Sabadell cotitza a un múltiple d'1 vegada el seu valor en llibres, una valoració elevada que no descompta un dèficit de provisions.

Berenberg recorda que els bancs en general han utilitzat els guanys extraordinàries per sostenir els seus ingressos i beneficis i reforçar el seu capital. "Però els guanys de llarg termini inevitablement pateixen. Per Sabadell, aquest procés continua. Després d'anotar-se 545 milions en operacions de trading durant el primer semestre, estimem que el marge net d'interessos pot caure entre un 2% i un 3%, amb un impacte del 6% - 7% en el benefici net. De la mateixa manera, els 665 milions d'euros de guanys de capital previstos per al segon semestre, per guanys d'assegurances i la venda del seu negoci als Estats Units, resultaran en 75 milions d' euros de beneficis perduts", afirmen.

Aquests experts afegeixen que Sabadell utilitzarà aquests guanys per augmentar la cobertura d'actius improductius (NPA - Non Performing Assets) fins al 52% des del 47,5%. La seva previsió és que el banc s'anoti 650 milions en provisions immobiliàries i altres 150 milions per préstecs improductius (NPL). "Esperem 2.200 milions d'euros en provisions el 2017, enfront dels 1.400 milions del consens", comenten.

Berenberg destaca que "l'ús explícit de beneficis excepcionals per aprovisionar actius és comú entre els bancs espanyols, cosa que destaca la discrecionalitat que encara està disponible per als bancs". Segons aquesta empresa, Sabadell hauria d'elevar la cobertura d'actius improductius fins al 60% (65% per actius immobiliaris i 55% per préstecs improductius), per la qual cosa necessitarà provisions addicionals de 1.450 milions d'euros, cosa que reduiria un 10% el seu valor en llibres i reduiria en un 1,2% la seva ràtio de capital CET gener.

Berenberg espera que les provisions segueixin altes per més temps. "La guia de Sabadell d'un cost de risc de 50 punts bàsics el 2020 implica provisions normalitzades de 800 milions d'euros. Si assumim un dèficit de capital de 1.450 milions durant tres anys, això provocaria pèrdues creditícies de 1.200 - 1.3000 milions. Esperem pèrdues de 1.200 milions el 2018 i 2019, un 35% per sobre del consens", afirmen.

Finalment, aquests experts han augmentat un 5% la seva previsió de benefici per acció (BPA) per 2017 gràcies als guanys extraordinaris, però al mateix temps han retallat un 5% la seva previsió de BPA per 2018 i 2019 perquè aquests guanys impedeixen beneficis futurs . "El nostre preu objectiu d'1 euro inclou un dèficit de capital de 2.000 milions d'euros (0,35 euros per acció)", conclouen.

Aquesta valoració se situa molt per sota de la valoració mitjana per a Sabadell que estableix el consens de FactSet i que se situa en 1,95 euros per acció. Aquesta mateixa setmana, els analistes de Bankinter han elevat el preu objectiu per a l'entitat catalana fins a 2,10 euros per títol després de la presentació dels seus resultats.

Noticias relacionadas

contador