tim-cook-ceo-apple 0
Brendan McDermid/Reuters
16,11$
  • 0,37$
  • 2,35%

Apple cau un 3% en borsa després de patir la segona retallada de valoració per part de Goldman Sachs en tot just una setmana. Si el passat 13 de novembre el banc nord-americà en rebaixava el preu objectiu fins als 209 dòlars des dels 220 dòlars, aquest dimarts la retallada és encara major, del 13%, fins als 182 dòlars des dels anteriors 209 dòlars. En total, l'entitat financera ha baixat la seva valoració un 17%.

Les accions d'Apple cauen fins als 180 dòlars i es desplomen gairebé un 24% des del seu màxim històric, marcat el passat 3 d'octubre als 233,47 dòlars. Una caiguda del 20% en qualsevol actiu és definida com una entrada al mercat baixista ('bear market').

Goldman Sachs va retallar la valoració d'Apple per primera vegada després que un dels seus proveïdors, Lumentum, llancés una advertència de benefici en esperar una menor demanda de comandes d'un dels seus grans clients. Per això, va retallar un 6% la seva previsió per a la venda d'iPhones el 2019.

Ara, el banc justifica la nova rebaixada després de la informació llançada aquest dilluns per The Wall Street Journal (WSJ). El rotatiu novaiorquès va publicar que el grup dirigit per Tim Cook havia retallat "les comandes de producció dels seus tres últims models de telèfons iPhone", cosa que va crear greus problemes a diversos dels seus subministradors.

WSJ va afegir que la demanda per sota de l’esperat per als nous dispositius, al costat de la major oferta de models, havien creat "una gran confusió" en la cadena de subministrament i havia fet "més difícil" calcular la quantitat necessària de component i dispositius.

Les previsions han estat particularment problemàtiques per al model iPhone XR, ja que Apple ha hagut de retallar les comandes d'aquest telèfon intel·ligent en un terç des dels 70 milions d'unitats encarregats inicialment.

FACTORS DE DEBILITAT

Ara, Goldman afirma que "la inesperada caiguda de la demanda a la Xina i la renovada fortalesa del dòlar" són dos problemes per a la companyia que eren "difícils de predir".

A més, els experts de l'entitat observen un deteriorament en el poder d'Apple per "fixar els preus" de l'iPhone, ja que aquest poder de fixació de preus estaria "al límit" per al cèlebre dispositiu. I quan això passa, la companyia que pateix aquest fenomen redueix els seus marges, redueix la seva quota de mercat o ambdues coses.

DUR CÀSTIG PER AL VALOR

Des que el fabricant de l'iPhone va presentar resultats i va anunciar que no desglossarà les vendes dels seus dispositius, el mercat ha estat castigant durament la companyia dirigida per Tim Cook.

La desconfiança dels inversors es va veure acrescuda després que, per primera vegada en 10 anys, Apple confirmés que a partir d'ara no revelarà les xifres concretes d'iPhones venuts. Tampoc ho farà amb les dels seus ordinadors Mac ni amb les seves tauletes iPad.

Una decisió que el mercat ha entès com una manera d'encobrir l'estancament en vendes i que va tenir el seu reflex en una informació publicada per la premsa asiàtica posteriorment. Segons The Nikkei Asian Review, "Apple ha cancel·lat un augment de producció per l'iPhone XR" que tenia previst, a causa que la demanda del nou dispositiu ha estat inferior al que s'esperava.

Noticias relacionadas

contador