ep archivo   fabrica de grifols en estados unidos
EUROPA PRESS - Archivo

L'informe negatiu de Gotham City Research sobre Grifols és el tema del dia al mercat borsari. La companyia d'anàlisi que va anticipar la caiguda de Gowex ha publicat aquest dimarts un informe en què acusa la farmacèutica espanyola de manipular els comptes, cosa que ha provocat la caiguda del valor i ha arrossegat la borsa espanyola en conjunt. En aquest escenari, Renta 4 Banco ha sortit en defensa de Grifols pel que considera un informe "interessat".

  • 10,10€
  • -1,37%
  • 8,26€
  • -0,84%

Álvaro Arístegui, analista de renda variable de l'entitat espanyola, assenyala que el perfil inversor de Gotham i la posició de més del 0,5% declarada ahir posen en dubte la credibilitat de l'informe, ja que podria ser un "inversor baixista que sembra dubtes, enfonsant la cotització".

"El seu principal argument és que, tant la companyia com el mercat sobrevaloren la capacitat de generació de beneficis de Grifols, subestimant alhora el muntant del deute. L'informe ataca tant les normes internacionals de comptabilitat en vigor, com les opinions abocades per la companyia sobre els seus estats financers", explica l'expert de Renta 4.

Segons aquest analista, no s'aporta "cap dada nova que no fos ja de coneixement del mercat" en relació amb els comptes auditats del grup, així com sobre els ajustaments en aquests realitzats per Grifols "amb l'objectiu d'oferir una visió més equànime de la situació de la companyia". En aquest sentit, l'informe de Gotham City Research afirma que els comptes són incorrectes, "malgrat ser normes comptables generalment acceptades", o d'opinions de Grifols, "que, com a tal, són només punts de vista".

"A més, se sembren dubtes sobre algunes de les transaccions dutes a terme, que qüestionen la neteja i legalitat de l'operativa del grup sense aportar-hi arguments de pes que ho corroborin o fins i tot abocant afirmacions del tot incorrectes", denuncia Arístegui.

De la mateixa manera, Renta 4 afirma que, encara que es pugui arribar a estar d'acord amb "algun" dels arguments esgrimits per Gotham City Research, el resultat de l'informe és, "en línies generals, inexacte, exagerat i extremista", a més de clarament "interessat" atesa la posició baixista de l'emissor d'aquest. Cal assenyalar que aquest fons, així com els també baixistes Portsea Asset Management i Ako Capital s'han embutxacat al voltant de 25 milions després d'aquest esfondrament.

Finalment, Renta 4 reitera la seva qualificació de sobreponderar el valor amb un preu objectiu de 22,5 euros per acció, xifra que, a preus actuals, representa un potencial alcista de més del 100% per al valor.

Així mateix, Arístegui assegura que l'informe de Gotham no aporta cap novetat que porti Grifols a revisar estimacions i recomanació sobre les accions de la cotitzada espanyola. "Creiem que la sòlida recuperació dels resultats de grup, que pràcticament tots els agents del mercat preveuen que continuï avançant el 2024, permetran a Grifols seguir despalanquejant el balanç i crear valor per a l'accionista", conclou.

Cal assenyalar que Bankinter ha retallat "de manera tàctica" Grifols a vendre després del "destructiu" informe de Gotham City Research, encara que ha matisat la seva recomanació. "Gotham City Research és una companyia de reputació qüestionable (el seu propi nom n'és revelador). No obstant, té com a antecedents haver descobert situacions irregulars a Gowex i NMC Health", expliquen aquests analistes, que creuen que l'informe "no està descobrint res realment nou".

Per la seva banda, Grifols ha negat rotundament les acusacions de Gotham City Research, indicant que els comptes assenyalats per aquest fons baixista "han estat completament divulgats i auditats des del 2018 i informats al regulador espanyol". La companyia també ha divulgat un informe en què defensa que té "control" sobre Haema i BPC després de la venda.

Noticias relacionadas

contador