ep archivo   fachada de la sede de red electrica corporacion a 29 de marzo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Les accions de Redeia han trobat un suport en Bankinter. El banc taronja ha millorat la seva recomanació a comprar des del seu anterior consell de neutral, encara que rebaixen el preu objectiu fins als 16,9 euros des dels 17,3 euros anteriors, a causa d'un deute net més alt del que s'esperava per a 2024. Aquesta valoració reflecteix un potencial alcista d'un 14% des dels darrers preus de tancament.

  • 16,11€
  • 0,37%

Així mateix, els estrategs de l'entitat destaquen que el dividend per acció (DPA) per al 2024 i el 2025 té un sòl de 0,8 euros per títol, segons el Pla Estratègic de Redeia, cosa que situa la seva rendibilitat per dividend en un 5,4%.

Els experts de Bankinter assenyalen que aquest canvi sembla que es deu, fonamentalment, a dos factors: la possibilitat de tornar al camí de creixement en resultats en el proper període regulador (2026-2030) i una valoració "atractiva".

"Durant l'actual període regulador 2020-25, els ingressos regulats de Redeia es veuen negativament afectats per la retallada en el retorn financer (5,58% des del 6,50%) i per una menor base d'actius regulats (RAB, pels seus sigles en anglès) pel fet que els actius pre-1998 arribaven al final de la seva vida útil regulatòria el 2024. Com a conseqüència, el BNA del grup va passar de 700 milions el 2020 a uns 520 milions esperats per al 2025", expliquen.

Tot i això, Bankinter opina que, per al proper període regulatori 2026-30, els ingressos i resultats "podran tornar a mostrar una tendència a l'alça". D'una banda, aquests experts assenyalen que la base d'actius regulats es veurà afavorida a futur per les inversions necessàries per integrar tota la nova capacitat en renovables, reforçar les interconnexions amb França i amb les illes i modernitzar la xarxa existent.

D'altra banda, el retorn financer aplicat sobre aquests actius també hauria de millorar considerant l'entorn de més tipus a llarg termini durant els darrers anys i la necessitat d'incentivar les inversions relacionades amb la transició energètica. "El regulador (CNMC) començarà els tràmits per a la modificació de la taxa de retribució financera a finals d'any", afegeixen.

Pel que fa als comptes del 2023, Bankinter subratlla el "modest" avenç del benefici net de la companyia, que va tancar l'exercici en 690 milions enfront dels 662 milions estimats pel consens. Per contra, l'Ebitda de 1.508 milions d'euros es va situar lleugerament per sota dels 1.530 milions que constava a les previsions del mercat. De la mateixa manera, el deute net va tancar l'any als 4.975 milions d'euros, 300 milions per sobre de la xifra d'un any enrere.

A la banda positiva, el banc taronja destaca la "bona" evolució del negoci internacional, la contribució de la qual a l'Ebitda del grup va augmentar un 16% i "ja representa el 7% del total", la contribució a l'Ebitda del negoci principal de xarxa de transport d'electricitat, que avança lleugerament (+1%), i la reducció del deute gràcies a la venda del 49% del Reintel a KKR per a prop de 1.000 milions el 2022. Per contra, Bankinter assenyala de manera negativa la contribució del negoci de telecomunicacions (Hispasat i fibra òptica), que cau un 5% durant el període, i el cost més elevat del deute (2,1% enfront d'un 1,6% el 2022).

Cal assenyalar que, al gener passat, Deutsche Bank va millorar el seu consell sobre Redeia gràcies al fet que "va tenir un rendiment inferior al del sector en més d'un 15% el 2023 i sembla més proper al valor raonable" i a aquest proper període regulatori. "Des d'una perspectiva temàtica, la inflació ara està baixant, amb fortes caigudes recents en els rendiments dels bons. L'acció no ha reaccionat en absolut i considerem que ara les accions estan més a prop del valor raonable estimat", apuntaven.

Noticias relacionadas

contador