ep archivo   avion de air europa 20240801185403
AIR EUROPA - Archivo

Les accions d'IAG (+4,99%, 1,99 euros) lideren l'IBEX 35 després de realitzar una sèrie d'anuncis clau al tancament de la sessió borsària de dijous. En primer lloc, la companyia va informar que el benefici per al semestre va ser de 905 milions d'euros, un 1,7% menys que fa un any, però més del que esperava el mercat, en segon lloc, la tornada del dividend després de cinc anys de sequera i en tercer lloc, potser l'anunci més inesperat de tots tres, la cancel·lació de l'acord de compra d'Air Europa a causa de les traves reguladores de la Unió Europea (UE).

IAG

  • 2,37€
  • 0,59%

Per als analistes de Bankinter, les xifres són positives, ja que han batut les expectatives del mercat. En un informe recent, els analistes del banc taronja assenyalen que la matriu d'Iberia ha aconseguit dissipar una de les "principals preocupacions" del sector després dels últims comentaris de Ryanair, que alertava d'un estiu amb tarifes significativament inferiors a les de l'any passat anticipant un debilitament de la despesa dels consumidors.

"IAG, amb un nínxol de mercat diferent, afirma que continua veient una forta demanda als seus mercats principals. Això s'uneix a un missatge també positiu d'Easyjet i dissipa part dels temors sobre l'evolució del negoci a curt termini. Important en tractar-se dels mesos més importants de l'any per a les aerolínies", expliquen aquests experts.

Per part seva, els estrategs de Renta 4 Banc esperen que aquestes notícies tinguin un impacte positiu en la cotització del hòlding d'aerolínies, especialment atès que les principals mètriques han superat "àmpliament" les previsions del consens. La companyia espanyola assenyala que l'EBIT abans d'extraordinaris, la magnitud principal operativa d'IAG, ha superat en un 15% les estimacions del mercat en tancar el període en 1.241 milions d'euros.

"De cara a la resta de l'exercici, la directiva manté la previsió de creixement de la capacitat el +7% enfront del 2023 (en línia amb el pronòstic d'R4) i confirma la fortalesa de la demanda als principals mercats alhora que l'oferta seguirà constreta a mitjà termini. Així mateix, manté la previsió de despeses unitàries excombustible creixent lleugerament enfront del 2023, la seva expectativa de generar caixa de forma significativa i el compromís a mantenir un balanç sòlid", afegeixen.

Bankinter manté el consell de compra sobre l'entitat amb un preu objectiu de 2,2 euros, mentre que Renta 4 també recomana sobreponderar un valor al qual donen un preu objectiu de 2,53 euros per títol. Aquestes valoracions representen un potencial alcista del 16% i del 33%, respectivament, des dels darrers preus de tancament.

DIVIDEND I AIR EUROPA

Pel que fa a la reinstauració del dividend, les dues empreses assenyalen aquesta notícia com un esdeveniment clarament positiu per a la companyia.

Dijous, el Consell d'Administració d'IAG va aprovar la distribució d'un dividend brut en efectiu a compte dels resultats financers del 2024 de 0,03 euros per acció, que la companyia abonarà "a partir del 9 de setembre", segons la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia considera que "el restabliment del pagament de dividends és un altre pas important en lʻexecució de lʻestratègia del grup i posa de manifest la forta generació de caixa".

Com diem, la companyia feia cinc anys que no repartia dividends, decisió que va motivar l'impacte que la pandèmia de la covid-19 va tenir al sector del transport aeri, i feia temps que donava evasives sobre quan restablirien la remuneració a l'accionista. Segons informa Cinco Días, Luis Gallego, conseller delegat de la companyia hispanobritànica, podria haver apuntat que el dividend és "interí" i que encara s'ha de dissenyar una nova política de dividends a l'entitat.

Pel que fa a l'operació d'Air Europa, sembla que Renta 4 i Bankinter estan d'acord que és una notícia de marcat caràcter negatiu. IAG va anunciar que el Consell d'Administració havia "arribat a la conclusió que, a l'actual entorn regulatori, continuar amb l'operació (comprar el 80% restant d'Air Europa) no redundaria en benefici dels accionistes". De conformitat amb els termes de l'acord, IAG pagarà a Globalia 50 milions d'euros en concepte de break-fee com a conseqüència de la rescissió, encara que mantindrà la seva participació minoritària del 20% a la companyia.

"Creiem que aquesta és la millor decisió per protegir els interessos dels nostres accionistes. IAG segueix compromesa amb la seva estratègia, que inclou competir eficaçment des del seu hub de Madrid, una estratègia que està donant resultats positius. Seguirem desenvolupant la nostra presència a Madrid de manera que el hub pugui competir amb els aeroports més grans d'Europa", ha assenyalat Luis Gallego al comunicat. La Comissió Europea (CE), el braç executiu de la UE, ha pres nota de la decisió de la companyia i està avaluant si compleix els requisits per abandonar l'operació, que estava sent avaluada per la Comissió.

Per als analistes de Bankinter, l'operació "tenia sentit estratègic", ja que així IAG "crearia un gran hub intercontinental a Madrid, que ara haurà de continuar creant orgànicament". Així mateix, el banc taronja destaca que han estat les "exigències" de la Comissió Europea "en forma de concessions més grans" que en última instància han provocat l'abandonament de l'operació.

Per la seva part, els estrategs de Renta 4 opinen que aquesta notícia és negativa a "mitjà i llarg termini" per al hòlding d'aerolínies, encara que destaquen que la decisió és "encertada" tenint en compte que els requisits imposats per la CE "desaconsellaven seguir endavant" amb l'operació.

Noticias relacionadas

contador