A Grifols se li acumulen els problemes. El fons baixista Qube Research & Technologies continua assetjant la farmacèutica catalana i hi ha elevat la seva aposta en contra fins a l'1,19% des del 0,71% anterior, segons revelen els registres actualitzats de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, la posició baixista més elevada de la història borsària de la companyia. Tot i això, Grifols és un dels valors més alcistes en la sessió d'aquest dimarts.
- 9,27€
- -2,44%
- 7,13€
- -2,99%
I és que la posició de la companyia britànica, valorada en més de 50 milions d'euros, s'ha duplicat en menys de dues setmanes: el 2 de febrer passat, Qube va apostar en contra de Grifols amb un 0,61% de les accions de la companyia. El 29 de gener, el 'hedge fund' va informar per primera vegada de la seva posició baixista en Grifols, que s'elevava al 0,5%.
A Qube se li suma el fons World-Quant, la posició curta del qual en Grifols puja fins al 0,51%. Tot i que aquesta aposta en contra no ha variat des del gener, suma al costat de Qube l'1,7% de la farmacèutica catalana, una aposta en contra valorada en més de 70 milions d'euros a preus de mercat.
Els baixistes s'han congregat al voltant de Grifols des que Gotham City Research obrís la caixa de Pandora fa tot just un mes, acusant la companyia de manipular els comptes i mentir. El fons fundat per Daniel Yu va fer caixa amb aquesta crisi, ja que es va embutxacar al voltant de 17 milions d'euros en desfer la pràctica totalitat de la seva posició baixista en l'accionariat de Grifols, que pujava al 0,57% abans de la publicació de informe. Grifols ha demandat Gotham City per aquest moviment.
De la mateixa manera, el fons baixista Millenium International Management va arribar a duplicar la seva aposta en contra de la cotitzada i va elevar la posició curta al 0,66% de l'accionariat de Grifols. Posteriorment, l'empresa va comunicar que en va reduir aquesta participació fins al 0,49%, desapareixent dels registres de la CNMV.
Cal recordar que els inversors no estan obligats a informar el regulador quan la seva posició és inferior al 0,5%, però això no significa que Millenium no segueixi formant part de l'accionariat de Grifols, cosa que podria elevar substancialment aquesta posició baixista conjunta de Qube i World-Quant.
Tot i l'aparent proliferació d'aquest tipus d'inversors, el cert és que nombroses companyies d'anàlisi mostren la seva confiança en Grifols després dels darrers moviments de la companyia catalana. El cas més evident és el de Citi, que recentment ha reafirmat la seva fe en la cotitzada, mantenint la seva recomanació de compra i elevant el seu preu objectiu fins als 23 euros per acció. Des dels preus actuals de mercat, la valoració de Citi suposa una revaloració superior al 100% per a la companyia catalana.
El banc nord-americà destaca que el recent informe de resultats de Haemonetics, empresa líder de consumibles i dispositius per als productors de plasma, dibuixa un entorn de recol·lecció favorable als Estats Units, circumstància que beneficiaria Grifols. "Anticipem una guia d'Ebitda ajustat per al 2024 superior a 1.800 milions d'euros (creixement del 25-30% enfront del 2023) i millores significatives en el flux d'efectiu", conclou Citi.
Així mateix, altres analistes com Renta 4, Sabadell, JP Morgan o Barclays han aplaudit la decisió de la companyia d'apartar la família fundadora de la gestió de la cotitzada. El 5 de febrer passat, Grifols va anunciar al tancament de mercat que Raimon Grifols i Víctor Grifols Deu deixaven els seus càrrecs de CCO i COO de la companyia i passaven a ser consellers dominicals, un moviment enquadrat dins d'una estratègia "planificada des de fa temps" i iniciada el 2022.
Així mateix, es va nomenar Nacho Abia com a conseller delegat de la farmacèutica i es va mantenir Thomas Glanzmann com a president executiu de Grifols. Per als analistes de Berenberg, aquestes decisions es van produir en un moment "raonable" i creuen que són "passos separats, però connectats i en la direcció correcta".