ep archivo   tren ave de talgo
TALGO - Archivo

Talgo és un dels protagonistes del mercat espanyol en aquesta recta final d'agost. El fabricant de ferrocarrils es va enfonsar aquest dimarts a la borsa després que el govern d'Espanya decidís vetar l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) del grup hongarès Magyar Vagon, que ja ha anunciat que prendrà "totes les accions legals al seu abast", al igual que els accionistes minoritaris de la companyia. Sigui el que sigui el desenllaç final d'aquesta història, els analistes tenen clar que aquest episodi és sens dubte molt negatiu per a l'empresa espanyola.

  • 3,46€
  • -0,43%

Els estrategs de Bankinter recomanen vendre les accions de Talgo, a les quals atorguen un preu objectiu de 4,2 euros, després d'aquests darrers esdeveniments. Per al banc taronja, la decisió de l'Executiu espanyol "deixa sense opcions econòmiques" els accionistes de la companyia "per monetitzar la inversió a través d'una operació corporativa". I és que el rebuig de l'oferta del grup hongarès per motius de seguretat nacional i ordre públic dificulta qualsevol altre avenç per part de grups d'inversió estrangers, indiquen aquests experts.

Així, a Talgo només li queda la proposta de Skoda de "combinació de negocis i d'integració industrial", sense prendre una posició majoritària a la companyia i sense llançar una OPA pel 100% de l'accionariat. Com que no es planteja una contraprestació econòmica per als accionistes, aquesta oferta va ser rebutjada pel Consell d'Administració.

L'equip d'anàlisi de Renta 4 Banc veu "poc viable" l'opció de Skoda, "sempre que sigui amb les condicions inicials". "No descartem, com ha aparegut a la premsa, que aquesta opció es vegi complementada amb altres jugadors com Escribano o CaixaBank, cosa que podria augmentar les possibilitats d'èxit", apunten.

Amb tot, aquests analistes mantenen la seva recomanació de sobreponderar el valor, amb un preu objectiu per a les accions de Talgo de 5 euros per títol. Aquest consell es basa en què, des d'un punt de vista comercial, el fabricant de trens “es troba en el millor moment de la seva història, amb una cartera de comandes rècord superior als 4.000 milions d'euros i amb unes excel·lents perspectives de contractació addicional a països com Alemanya, França i Aràbia Saudita. A més, apunten aquests estrategs, aquesta elevada cartera de comandes "anticipa un fort creixement tant en vendes, EBITDA i marges de cara als propers exercicis".

Tot i això, la situació de Talgo no està exempta de problemes que arriben, com ha reconegut la pròpia empresa, per la seva capacitat industrial. "Estimem que la companyia ha de buscar una solució per fer front a la cartera de comandes present i futura, problema que quedava resolt amb l'oferta de Magyar", assegura Renta 4. En aquest sentit, la companyia espanyola considera que Talgo podria arribar a acords de subcontractació de fabricació amb tercers, fins i tot amb la pròpia Magyar.

"La subcontractació és una opció que ha estat realitzada al sector de forma habitual. Una altra opció seria augmentar torns de treball o la construcció d'una nova planta, encara que aquesta última comporta més temps per a la seva implementació", afegeixen des de Renta 4.

Bankinter en té una visió més negativa. El banc taronja recorda que el tren d'alta velocitat Avril, el "producte estrella" de Talgo, ha mostrat les seves "mancances" aquest estiu després de múltiples avaries i el calendari de lliuraments és "difícil d'executar amb l'actual capacitat productiva". "Es compleix el desenllaç que preveiem d'elevada incertesa en el procés d'aprovació de l'OPA de GanzMavag i baixa probabilitat de contraOPA, per la qual cosa estem recomanant aprofitar repunts en el valor per vendre, recomanació que mantenim per la manca d'opcions que millorin la situació financera i operativa del grup", afegeixen.

Segons Bankinter, el veto del Govern "suposarà la dissolució de Pegaso, que agrupa accionistes que controlen el 40% del capital del grup (Trilantic, Torreal, Oriol) donant llibertat als seus socis per vendre títols al mercat, cosa que podria exercir pressió sobre el valor".

D'altra banda, els analistes de Banc Sabadell recomanen infraponderar les accions de Talgo, el preu objectiu del qual situen als 4,48 euros per títol. Segons aquests experts, les últimes notícies són de marcat caràcter negatiu, tot i que "en part" ja estaven descomptades, ja que les accions "cotitzaven amb un descompte del -15% sobre el preu ofert" per Magyar Vagon.

Noticias relacionadas

contador