Com valoren els analistes les conclusions que va publicar aquest dijous la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre les pràctiques comptables de Grifols?
- 10,40€
- -0,62%
El regulador va apreciar "deficiències rellevants" als comptes, però no "errors significatius", i per això ha exigit a la companyia que corregeixi diversos aspectes relacionats amb la manca d'informació.
La CNMV va exigir a Grifols que publiqués, en un termini de quinze dies, un detall de l'EBITDA i dels deutes financers nets de les entitats més rellevants amb participacions (aquí hi entrarien Haema i BPC Plasma, consolidades malgrat no tenir-hi participació) no controlades per poder calcular la ràtio de palanquejament.
També que la companyia detalli en un termini de quinze dies els compromisos que assumirà l'entitat per adequar la utilització de les Mesures Alternatives de Rendiment, com son l'EBITDA o la ràtio d'endeutament.
BANKINTER: A L'ESPERA DE LA REFORMULACIÓ
Els experts de Bankinter afirmen que "les objeccions de la CNMV són un avís sobre l'escassa informació que aporta Grifols en aspectes rellevants i també per optar per un criteri de consolidació a la filial InmunoTek, que possibilita aportar poca informació sobre aquesta companyia".
A parer seu, "els principals problemes son el dany a la credibilitat de la companyia que ha suposat aquest episodi, l'elevat endeutament (8,2x EBITDA el 2023 i serà superior en eliminar l'EBITDA de les societats que consolida sense tenir-hi participació accionarial, dada que la CNMV ha demanat a Grifols que revelés) i la manca de cash flow lliure positiu el 2021, 2022, 2023 i, segons les mateixes indicacions de Grifols, tampoc n'hi haurà el 2024, cosa que ha forçat una desinversió rellevant (Shanghai RAAS) per poder atendre els propers venciments del deute”.
Així, afirmen que "si no es corregeix la falta de cash flow lliure, Grifols es veurà obligada a vendre més actius i podria arribar a l'extrem de ser trossejada". Per això, reiteren la seva recomanació de vendre i mantenen 'en revisió' el seu preu objectiu, "a l'espera de conèixer l'abast i els canvis que incorporaran els estats financers 2022/23 quan els publiqui reformulats".
RENTA 4: CONSELL I PREU OBJECTIU EN REVISIÓ
Per part seva, els experts de Renta 4 consideren que "l'informe de la CNMV sobre les actuacions de Grifols és dur quant a valorar la forma en què la companyia ha presentat la seva informació financera i guiat a la comunitat inversora durant els últims exercicis" .
Tot i això, afegeixen que "en cap moment l'informe conclou que la companyia hagi, com creiem que es manifesten en les afirmacions de Gotham, realitzat frau als seus accionistes. En els punts més conflictius sobre el mètode de consolidació de Haema i BCP plasma, la CNMV conclou que és correcte i tan sols realitza certes recomanacions a la companyia sobre la forma de presentar les mesures alternatives al rendiment en les seves presentacions, els càlculs de les quals també haurien d'excloure la participació en aquestes societats".
També afegeixen que “l'únic punt en què la CNMV discrepa de com es consolida la informació financera és en referència a l'acord amb ImmunoTek GH pel qual es creava Biotek America, afirmant que el seu tractament comptable als estats financers de 2021 i 2022 no era adequat i en lloc de com a inversió financera hauria d'haver-se registrat com a operació conjunta com assenyala la NIFF 11. En tot cas, no preveiem que aquest punt sigui d'especial rellevància ni que la modificació de la seva consolidació en els comptes tingui un impacte rellevant" .
Per acabar, assenyalen que "fins a la conclusió de l'anàlisi de tota la nova informació mantenim la recomanació del valor 'en revisió'".
SABADELL: SENSE IMPACTE EN VALORACIÓ
Des de Banc Sabadell, afirmen que "no veiem impacte en valoració d'aquest informe, tenint en compte que no hi ha errors en el deute financer reportat i tampoc en la consolidació de Haema i BPC (societats que Gotham qüestionava que es pogués consolidar), cosa que no sorprèn tenint en compte que es tracta d'informació auditada”.
"Respecte al càlcul de l'EBITDA ajustat", conclouen, "la companyia ja va confirmar que l'EBITDA que aporten Haema i BPC és poc material i se situaria al voltant dels 30 milions d'euros".