Turbulències a Cellnex. La dimissió de Bertrand Kan i Peter Shore com a consellers de la companyia és l'última notícia en una sèrie d'esdeveniments que s'han precipitat després que Chris Hohn, a través del fons britànic TCI, s'hagi convertit en el màxim accionista de l'entitat. Mentrestant, Citi ha rebaixat les seves expectatives sobre el valor, al qual han retallat la seva recomanació fins a neutral.
- 30,07€
- -0,76%
El Consell d'Administració de Cellnex ha canviat de president, tot i que encara no s'ha desbloquejat el nomenament d'un conseller delegat nou. La successió no hauria d'afectar l'estratègia a llarg termini de Cellnex, però augmenta el risc d'execució”, expliquen des de la novaiorquesa, alhora que adverteixen que els inversors “poden témer de noves disrupcions, especialment si es tria un candidat extern”.
Els experts de Citi creuen que, “almenys a curt termini”, aquest “podria no ser el cas”, però “no es pot descartar amb el temps”. "Fins i tot a curt termini, Cellnex està perdent un temps molt valuós per aprofitar les oportunitats de monetitzar actius i cristal·litzar valor, ja sigui venent directament alguns països o desfent-se de participacions en mercats clau", expliquen.
“Ateses a les condicions fluïdes del mercat d'alt rendiment, això pot influir en els múltiples. Per a un valor amb un recorregut orgànic a l'alça limitat, les opcions orgàniques són importants”, sentencien.
Betrand Kan ja va deixar el càrrec de president de la companyia el 27 de març passat després de les crítiques del fons TCI, que va mostrar públicament el seu desacord amb la gestió realitzada per Kan i Shore i havia exigit també la seva sortida del Consell. Kan i Shore havien format part del màxim òrgan directiu de Cellnex des de la sortida a borsa de la companyia, el maig del 2015.
Hohn també ha criticat la tardança per elegir un successor de Tobías Martínez, antic CEO de la companyia, que va abandonar el càrrec el gener passat. Així mateix, el fons TCI també ha demanat la dimissió de la consellera dominical, a proposta de GIC, Alexandra Reich, i ha proposat que sigui substituïda pel directiu de TCI Jonathan Amouyal.
"Cellnex és una gran empresa, però no pot desenvolupar tot el seu potencial, perquè està frenada per un mal govern corporatiu", va criticar el fons en una missiva remesa al Consell a finals de març.
Cal destacar que Cellnex va comptabilitzar pèrdues per valor de 297 milions d'euros en l'exercici 2022, principalment a causa de l'efecte de les amortitzacions (+38% enfront del 2021) i de l'augment dels costos financers (+20% respecte al 2021) associats a la consolidació de les adquisicions i integracions al grup. Els ingressos van pujar fins als 3.499 milions d'euros (+38%) i l'EBITDA ajustat va créixer fins als 2.630 milions (+37%).
Les últimes setmanes, empreses com RBC o Berenberg han moderat el seu optimisme amb la companyia, alhora que altres analistes han avisat que la tensió provocada pel moviment de TCI és de clar “biaix negatiu” per al valor.