El productor renovable Solaria és un dels principals animadors del mercat aquest final de setmana. La companyia va rebotar aquest dijous amb força, per sobre del 7%, i aquest divendres torna a situar-se al capdavant de l'IBEX 35 després d'un 'Capital Markets Day' per al record. Allà, la companyia no només va donar per primera vegada previsions d'EBITDA (entre 320 i 350 el 2025, el doble que el 2022), sinó que va difondre un missatge clarament alcista que sembla haver convençut i il·lusionat els inversors.
- 8,03€
- -1,89%
Eduardo Imedio, analista de Renta 4 Banco, assenyala que l'"ambiciós" missatge de la companyia ha empès l'empresa espanyola a posar en revisió el preu objectiu i el consell sobre el valor. "Encara que durant aquest darrer període la caiguda de la cotització no ens semblava suficient per recomanar l'entrada al valor (la nostra recomanació és mantenir des del febrer), després de l'acord de finançament amb el Banc Europeu d'Inversions (una de les nostres principals inquietuds estava en el finançament del pipeline) i l'actualització estratègica al CMD, revisarem a les properes setmanes el nostre model de valoració”, explica.
Segons aquest expert, el CMD dona continuïtat a l'estratègia que la companyia executava durant els últims anys. En concret, Imedio subratlla que Solaria segueix posant el focus "en pocs països, però on tenen profund coneixement", alhora que es mantenen líders en la gestió del capex "a través del llançament de la construcció simultània de grans paquets de projectes". De la mateixa manera, la companyia també ha aconseguit una "elevada" generació de caixa dels actius en operació i creació de valor a través d'una "excel·lent estratègia de finançament (especialment en l'alliberament de caixa a través de dividend recaps) permès finançar orgànicament les despeses de desenvolupament del pipeline sense necessitat d'ampliar capital o rotar projectes) i gestió del balanç”.
"En un context de fortes pujades de tipus d'interès, que llasten les cotitzacions del sector renovable a l'últim any, creiem que Solaria, un cop lligat el finançament, podria fins i tot sortir reforçada a mitjà termini d'aquesta situació. En un moment quan la viabilitat econòmica dels més de 60 GW de nova capacitat projectats per al 2025 estaven ja qüestionats, la pujada dels costos de finançament només afegeix més pressió a la rendibilitat d'aquestes inversions, cosa que farà que una part important d'aquesta capacitat mai no arribi a construir-se, allunyant a l'horitzó temporal els temors de preus baixos en les hores de generació solar. Solaria, centrada en el desenvolupament de projectes de grans dimensions que li permeten assolir TIRs de doble dígit, juntament amb un finançament ja lligat amb el Banc Europeu de Inversions, sí que té la viabilitat econòmica i el pulmó financer necessari per dur a terme els projectes plantejats, cosa que el farà quedar-se amb un tros del pastís superior", sentencia Imedio.
Per part seva, els experts de Bankinter mostren una mica més de moderació amb el valor després d'uns resultats "pitjors del que s'esperava" (va guanyar un 15% més, fins als 50,07 milions). El banc taronja manté el consell de neutral sobre el valor i n'eleva en 20 cèntims el preu objectiu fins als 15,6 euros per acció.
"La nostra valoració dels resultats és neutral. Els increments són elevats, estan per sota del que s'esperava i combinen l'entrada en funcionament de noves plantes solars amb l'efecte de la caiguda del preu obtingut en la venda d'energia. Al segon trimestre, la potència instal·lada augmenta fins als 1.658MW (+9% intertrimestral). L'objectiu per al 2023 són 2.013MW i manté invariat els 6.200MW per al 2025. Les nostres estimacions reflecteixen aquesta xifra”, expliquen.
Pel que fa al Dia dels Inversors, Bakinter destaca la reiteració d'objectius i, la reducció en el cost d'instal·lació, que situen en 375.000 euros/MW enfront dels 475.000 euros/MW anteriors i enfront de la seva estimació de 420.000 euros/MW, que considera desviacions en costos d'instal·lació més despeses de promoció.
De la mateixa manera, aquests experts assenyalen que les guies d'EBITDA de la companyia són un 8% superiors al consens. Per això, revisen les seves estimacions per al període 2023-26 a l'alça d'un 9% de mitjana: fins als 189 milions, 201 milions i 281 milions per als exercicis 2023, 2024 i 2025, respectivament, i de 333 milions per al 2026.
Cal recordar que Solaria també ha anunciat aquest dijous passat que ha tancat un acord de compravenda d'energia a llarg termini (PPA), en la modalitat financera, amb Endesa per una durada de 10 anys i una potència contractada de 126 MW, segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Això se suma a la millora de preu que Barclays va atorgar aquest dijous a les accions de la companyia. La companyia britànica va elevar el valor dels títols de Solaria en gairebé 5 euros, fins als 21 euros, destacant-ne que “la cartera de projectes de la companyia ha reduït substancialment els seus riscos als darrers trimestres, amb millors acords de finançament de deute i aprovacions reguladores favorables". Citi i RBC també havien mostrat el seu suport a la companyia a les últimes setmanes, tot i ser una de les que pitjor ho ha fet aquest 2023 d'entre les cotitzades a l'IBEX 35.