ep archivo   fachada de la sede de naturgy a 27 de febrero de 2024 en madrid espana naturgy obtuvo
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

Els resultats semestrals de Naturgy semblen haver agradat al mercat. La gasista se situa entre els valors més alcistes de l'IBEX 35 després d'assolir un benefici de 1.043 milions d'euros entre el gener i el juny, xifra que es manté estable (-0,2%) respecte al mateix període de l'any passat i que, juntament a altres magnituds, se situa per sobre de les previsions del consens.

  • 23,04€
  • 0,17%

Precisament aquests resultats millors del que s'esperava és el que està agradant a analistes com els de Bankinter, que reafirmen la seva recomanació de comprar i el preu objectiu de 23,6 euros que donen a les accions de la cotitzada. Des dels darrers preus de tancament, aquesta valoració dibuixa un potencial alcista a prop del 8% per a la companyia dirigida per Francisco Reynés.

El banc taronja destaca que, malgrat un entorn menys favorable dels preus del gas i l'electricitat, Naturgy "ha estat capaç de mantenir els resultats a nivell semblant de l'any passat gràcies a la millor contribució de l'activitat regulada de xarxes, noves inversions en renovables, la millora del marge de comercialització i la contenció de costos”.

"Les guies per al conjunt de l'any se situen per sobre de les estimacions del consens de mercat. Naturgy espera un EBITDA superior als 5.300 milions d'euros i un benefici net ajustat per sobre de 1.800 milions: el consens apuntava un EBITDA per sota de 5.000 milions i un benefici net ajustat de 1.700 milions”, explica Aránzazu Bueno, analista de la companyia espanyola.

Bankinter destaca que la seva recomanació de compra està en uns múltiples "atractius" de valoració, amb una ràtio preu-benefici (PER, per les sigles en anglès) per al 2024 d'11,9 vegades amb una rendibilitat per dividend del 6,4% a causa de la millora de l'entorn operatiu i malgrat l'"excessiva" penalització després del fracàs de l'OPA de Taqa.

"SORPRESA POSITIVA" PER A RENTA 4

Per la seva banda, els estrategs de Renta 4 Banc destaquen que les xifres de Naturgy representen una "sorpresa positiva" en "totes les línies del compte de resultats" malgrat la baixada dels preus de l'energia des de començament del 2024.

"L'exercici de les activitats, tant les liberalitzades, més exposades a l'evolució dels preus de les matèries primeres, com de les regulades, ha estat superior a les nostres expectatives i a les del consens recollint una evolució més favorable davant d'expectatives, així com certs elements extraordinaris", apunta Ángel Pérez Llamazares, analista de l'empresa espanyola.

Renta 4 assenyala que el negoci a Amèrica Llatina també ha superat les previsions, així com el negoci renovable de la cotitzada, a causa d'una capacitat instal·lada més gran, una producció més gran a Espanya i Llatinoamèrica i l'evolució positiva de la valoració a preu de mercat dels PPAs (contractes de compravenda d'energia) existents a Austràlia. "Quant al negoci de comercialització, recull els marges de gas més grans, que compensen els menors en electricitat, així com la sentència favorable pel bo social (principal diferència amb les nostres previsions)", detalla l'entitat.

"El flux de caixa, recolzat per l'evolució dels negocis de xarxes, renovables i comercialització, va permetre reduir el deute net lleugerament malgrat el pagament del dividend, l'amortització de 500 milions d'híbrids, les inversions de 701 milions i un consum de circulant de 99 milions", detalla Pérez Llamazares.

Aquest expert també subratlla que les previsions de Naturgy recullen la "bona" ​​evolució dels diferents negocis vista aquest semestre, així com els diferents elements extraordinaris registrats. "Esperem una reacció positiva de la cotització per la bona marxa dels resultats i unes guies per sobre de les expectatives. Reiterem mantenir i el preu objectiu de 24,60 euros", conclou.

RESULTATS

Com diem, Naturgy va tancar el semestre amb un benefici net de 1.043 milions d'euros, un 0,2% menys que l'any passat. D'altra banda, els ingressos nets van caure un 24,7% fins als 9.071 milions d'euros, principalment com a conseqüència dels preus més baixos de l'energia després d'un 2022 i un 2023 de preus "excepcionalment alts".

L'EBITDA consolidat va assolir els 2.846 milions fins al juny, en línia amb els 2.849 milions del semestre del 2023. El grup destaca els seus resultats "sòlids i resilients malgrat l'escenari energètic menys favorable", recolzats en el creixement dels negocis regulats, que va ser compensat per la disminució de les activitats liberalitzades, especialment a Gestió d'energia.

També cal destacar que Naturgy acaba de tancar un acord amb Sonatrach sobre el preu del subministrament de gas natural algerià per a l'any 2024. Reynes ha definit la companyia com un "soci fiable".

Noticias relacionadas

contador