El benefici de Faes Farma ha augmentat un 7,7% durant els primers nou mesos del 2024 i ha pujat fins als 79,84 milions d'euros al tancament del setembre, en comparació amb els 74,16 milions aconseguits durant el mateix període de l'any anterior.
- 3,540€
- -0,42%
Segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquest resultat s'ha aconseguit gràcies a un creixement destacat dels ingressos, que han "sobrecomplert" l'objectiu percentual de l'any. "Continua la tendència positiva que anticipem al primer semestre amb un creixement en ingressos sustentat principalment en el bon exercici de Farma a Espanya i als mercats internacionals", ha apuntat Faes Farma.
En concret, les vendes de la farmacèutica han pujat fins als 392,91 milions d'euros entre el gener i el setembre, un 8,5% més que els 361,97 milions aconseguits durant el mateix període comparable de l'any anterior. El 90% dels ingressos correspon al negoci farmacèutic, que va augmentar un 10% les vendes, fins als 353,8 milions d'euros. El 10% restant correspon a la seva divisió de Nutrició i Salut Animal, que es va contreure amb moderació durant els últims nou mesos: la facturació va caure un 1%, fins als 39,1 milions des dels 39,4 milions anteriors.
Les tres principals molècules desenvolupades per Faes han suposat un 40% de les vendes totals, registrant un creixement del 9%, fins als 155,7 milions d'euros, entre el gener i el setembre: bilastina (101,5 milions, +6%), calcifediol (+14%, 42,1 milions) i mesalazina (12,1 milions, +24%). La cotitzada ha destacat el bon exercici tant al mercat espanyol com a l'internacional d'aquestes molècules, tot i que el creixement a Espanya ha estat una mica més discret que fora de les nostres fronteres. La resta del negoci farmacèutic va créixer a un ritme del 10%, fins als 198,2 milions d'euros.
Al costat negatiu, la companyia ha destacat la caiguda ja prevista de la partida "Altres ingressos" per la reducció de preus de bilastina al Japó, així com per la devaluació del ien i per l'efecte comparatiu pels 'milestones' de calcifediol rebuts a l'any anterior.
Per mercats, els ingressos aconseguits a Espanya van escalar fins als 171 milions d'euros, un 8% més que durant els primers nou mesos del 2023. Al seu torn, el negoci internacional es va expandir un 9% i va tancar el període amb una facturació de 221, 9 milions d'euros. Dins aquesta darrera branca, la cotitzada ha ressaltat l'evolució positiva de Mèxic i l'Equador, amb creixements del 30%, de Colòmbia, amb un creixement del 18%, i de Portugal, amb una facturació un 7% superior. Per contra, el negoci a Xile, si bé va créixer el 6%, es va veure impactat negativament per la devaluació del peso.
Faes Farma ha indicat que han aconseguit una contenció de la despesa en consums gràcies a una millora al mix de vendes ia la rebaixa de preus de subministrament, mentre que les despeses de personal van créixer a un ritme de doble dígit (+12,4 %, 81,07 milions) com a conseqüència dels increments salarials i costos dels canvis en la direcció de la companyia.
D'altra banda, la companyia ha subratllat que els marges han crescut "per sobre del previst". Concretament, l'EBITDA ha augmentat un 7,6% (109,5 milions) fins al setembre, l'EBIT, un 8% (94,4 milions), i el benefici abans d'impostos, un 7,8% (94,46 milions).
De cara al futur, Faes Farma preveu assolir un objectiu de creixement dels ingressos entre el 6% i el 8%, així com un EBITDA entre un 3% i un 5% superior. La companyia creu que el seu negoci a Amèrica Llatina, així com les seves llicències de calcifediol i mesalazina, creixeran a doble dígit i impactaran positivament als comptes. Per contra, el laboratori cita els increments salarials, la devaluació del ien japonès i la fi de l'exclusivitat de la bilastina al Canadà a l'octubre com a possibles llastres.