joe biden 20230910183715

El petroli rebota aquest dijous (+0,8%; 77,20 dòlars) després que Joe Biden i Benjamin Netanyahu mantinguessin una conversa telefònica aquest dimecres sobre la situació a l'Orient Mitjà.

Durant la primera xerrada dels dos últims mesos, el president nord-americà va demanar al seu homòleg israelià que la resposta a l'Iran sigui mesurada i no provoqui un augment de la tensió geopolítica a la zona.

Segons informa The New York Times, les relacions entre els dos països "són les pitjors" dels últims anys, ja que Israel no ha tingut en compte les recomanacions de Washington sobre la necessitat d'una treva a Gaza.

Pel que fa a l'Iran, el rotatiu afirma que els funcionaris nord-americans aconsellen actes de sabotatge sobre objectius específics iranians, descartant-ne emplaçaments nuclears o petrolífers, sempre que la situació no escali més del que ja s'ha convertit en un conflicte regional.

Biden també va recomanar a Netanyahu que no allargués la invasió del Líban i que no convertís aquest front en una nova Gaza, malgrat que no havia seguit els consells anteriors.

Els EUA consideren que les operacions no avisades d'Israel, com l'assassinat de Hassan Nasral·là, el líder de Hezbol·là, han posat en risc les vides dels ciutadans nord-americans a la regió.

Segons Bloomberg, els EUA han recomanat un atac a objectius militars com a bases aèries i emplaçaments de míssils. Perquè Israel no ataqui altres objectius, ha proposat alternatives com una nova ronda de sancions econòmiques al règim de Teheran.

En qualsevol cas, Washington sap que la seva influència sobre Netanyahu és limitada, sobretot durant les setmanes prèvies a les eleccions presidencials. Els demòcrates volen limitar l'ofensiva israeliana sobre el Líban, conscients que el vot de la comunitat àrab dels Estats Units pot ser clau en alguns estats rellevants com Michigan.

No obstant això, en aquest punt Netanyahu no s'ha mostrat receptiu. Sobretot perquè la seva amistat personal amb Trump el fa preferir un triomf del candidat republicà als comicis previstos per al 5 de novembre.

La conversa es produeix després que el ministre de Defensa israelià cancel·lés un viatge als Estats Units previst per a aquest dimecres.

En el seu lloc, Yoav Gallant va publicar un vídeo en què deia que "el nostre atac serà letal, precís i, sobretot, sorprenent", cosa que pot anticipar algun tipus d'acció encoberta a l'Iran. "No entendran què va passar ni com va passar. En veuran els resultats", va afirmar el dirigent.

Noticias relacionadas

contador