france pas de penurie de carburants mais des contingentements selon l ufip 20240909140714

L'Índex de Preus de Consum (IPC) de França es va relaxar fins a l'1,2% al setembre, enfront de l'1,8% d'agost, segons l'estimació provisional publicada per l'Institut Nacional d'Estadística i d'Estudis Econòmics (Insee). Es deu a la caiguda dels preus de l'energia, en particular dels productes petrolífers.

Com afegeixen, els preus dels serveis es van desaccelerar i els dels productes manufacturats van disminuir a un ritme lleugerament més sostingut que el del mes anterior. Per part seva, els preus dels aliments i el tabac augmenten al llarg d'un any al mateix ritme que al mes anterior.

Així, els preus dels serveis es van situar al 2,5% interanual al setembre després del 3% a l'agost, els de l'energia van caure un 3,3% i dels productes manufacturats van baixar un 0,3%. Els costos dels productes alimentaris es van encarir un 0,5% i els del tabac, un 8,7%.

Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) es col·loca a l'1,5% al ​​setembre, després del 2,2% d'agost.

"A l'efecte estacional de la caiguda dels preus dels serveis de transport (especialment aeri) i d'allotjament se suma, en particular, la caiguda dels preus de l'energia marcada, la normalització d'alguns preus després dels Jocs Olímpics i Paralímpics i la caiguda del preu dels serveis de salut", assenyalen des de l'Insee.

Per contra, afegeixen que "els preus dels productes manufacturats haurien d'augmentar al llarg d'un mes, impulsats per l'augment dels preus de la roba i el calçat. Els del tabac es mantindrien gairebé estables respecte a l'agost. Això condueix en total a la caiguda de preus mensual més forta des que va començar la sèrie el 1990".

Noticias relacionadas

contador