ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de enero de 2024 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 cau molt més que la resta de borses europees aquest dijous (-1,28%, 11.590 punts), amb pràcticament tots els títols en vermell. Els que més cedeixen són Redeia, Logista, Endesa i Enagás. La resta de places europees cotitzen amb signe mixt i moviments molt més moderats.

  • 11.656,700
  • -0,72%

Darrere d'aquestes caigudes superiors a l'índex hi pot haver la notícia, publicada per El Mundo, que el Govern "intentarà perpetuar els impostos a banca i energètiques", que es van establir de manera temporal per als exercicis 2023 i 2024.

Les energètiques se situen a la cua de l'IBEX, amb retallades entre el 2 i el 3%. Els bancs, per part seva, cedeixen al voltant d'un 1%.

El Govern necessita el suport de tots els seus socis per aprovar aquesta mesura, i no és clar que pugui aconseguir els vots de Junts i PNB.

INFLACIÓ DELS ESTATS UNITS

El mercat afronta avui una jornada que estarà marcada per l'IPC dels EUA del setembre, que es publica a les 14.30 hora espanyola. Els analistes esperen una moderació que deixaria la taxa general anual al 2,3%, dues dècimes per sota del 2,5% d'agost i més a prop de l'objectiu del 2% de la Reserva Federal (Fed). La subjacent es mantindria sense canvis al 3,2%.

La dada es coneix després de la decisió de la Fed de retallar de manera brusca els tipus al setembre (50 punts bàsics) i que les actes d'aquesta reunió revelessin ahir que hi va haver divisió d'opinions al banc central sobre la magnitud de la retallada.

"En observar que la inflació encara era una mica elevada mentre que el creixement econòmic seguia sent sòlid i la desocupació seguia sent baixa, alguns participants van observar que haurien preferit una reducció de 25 punts bàsics del rang objectiu en aquesta reunió, i alguns altres van indicar que podrien haver donat suport a aquesta decisió", destaca el text.

A més, diversos participants van assenyalar que una reducció de 25 pb estaria "d'acord amb una trajectòria gradual de normalització de les polítiques que donaria temps a les autoritats per avaluar el grau de restricció de les polítiques a mesura que evolucionava l'economia".

Pel que fa a les properes reunions, les actes anticipen que "si les dades compleixen amb el que s'esperava, amb la inflació baixant de manera sostenible al 2% i l'economia a prop de la màxima ocupació, probablement seria apropiat avançar cap a una postura de política més neutral amb el temps".

Els futurs de Wall Street es deixen ara un 0,2% de mitjana després que ahir els índexs tanquessin amb pujades que van portar l'S&P i el Dow a marcar nous màxims de tots els temps.

MÉS VOLATILITAT A LA XINA

I les borses xineses han tornat a viure una jornada de volatilitat i moviments bruscos en un context marcat pels estímuls anunciats pel Banc Popular de la Xina el 24 de setembre passat i per aquells que planeja detallar el Govern del gegant asiàtic en una roda de premsa aquest mateix dissabte.

L'índex CSI 300 de la Xina continental redueix les alces inicials i puja un 1%, mentre que l'índex Hang Seng de Hong Kong també rebota menys que a les hores prèvies (+2,9%). Això, després que les autoritats hagin divulgat detalls d'una eina de liquiditat que els inversors institucionals poden utilitzar per comprar accions, una mesura anunciada inicialment al mes passat.

Les accions xineses es recuperen després que el seu repunt s'aturés dimecres, quan el CSI 300 va trencar una ratxa de 10 dies en caure un 7%.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0941 dòlars (+0,018%). El petroli puja al voltant del 0,6%. El Brent se situa als 76,99 dòlars i el WTI, als 73,67 dòlars.

L'or avança un 0,27% (2.633 dòlars) i la plata, un 0,44% (30,80 dòlars).

El bitcoin cau fins als 60.895 dòlars i l'ethereum cotitza als 2.395 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,075%.

contador