ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX i la resta de borses europees cotitzen amb tranquil·litat aquest dilluns (IBEX: +0,14%, 11.736; DAX: +0,33%; CAC: -0,33%; FTSE MIB: +0,33%; FTSE 100: -0,09%). Comença així una setmana que estarà marcada per la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, durant la qual è s'espera que l'organisme retalli tipus en 25 punts bàsics.

  • 11.823,300
  • 0,88%

La setmana s'estrena amb absència de referències al calendari i amb la mirada en les noves mesures fiscals anunciades per la Xina aquest dissabte, que no han tingut un gran impacte a les places del gegant asiàtic.

L'índex Hang Seng cau un 0,8% en una jornada molt volàtil i l'índex Hang Seng Mainland Properties (HSMPI) puja més del 2%. Les accions immobiliàries s'han revalorat amb ganes.

El sector immobiliari ha estat igualment el que més ha pujat al CSI 300 de la Xina continental, amb un augment de gairebé el 5%, mentre que l'índex ha pujat un 2%.

Les properes jornades estaran marcades, a més de per la reunió del BCE, per les dades d'inflació del setembre als països europeus, per referències rellevants també a la Xina i, sobretot, pels resultats empresarials, amb els comptes de LVMH o ASML a Europa, de múltiples bancs als Estats Units (com Goldman Sachs o Morgan Stanley) i de Netflix (dijous).

Dins de l'BEX, CaixaBank i Mapfre lideren ara el costat de les pujades i Acciona Enegía i Solaria el de les caigudes. Tots ells es mouen de manera no gaire brusca.

SENSE DETALLS... PERÒ AGRADEN

Els economistes de Goldman Sachs i d'Oxford Economics han elevat la previsió del PIB de la Xina després de les mesures fiscals anunciades pel Ministeri de Finances aquest dissabte. Aquestes mesures impliquen una major emissió de deute per part del govern central per donar suport als governs locals endeutats i al sector immobiliari en general.

Tot i que els experts reconeixen que se n'han donat pocs detalls, lloen la implicació del Govern en l'impuls de l'economia xinesa, en coordinació amb el Banc Popular de la Xina (PBoC).

"Si bé els mercats financers es van sentir decebuts per la falta de claredat sobre la magnitud de les mesures fiscals, creiem que la conferència de premsa va confirmar que és probable que hi hagi coordinació entre la política monetària i la fiscal. Aquest tipus de coordinació poques vegades s'ha vist i no estava inclosa a la nostra previsió base. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir-hi l‟impacte d‟aquestes polítiques a curt termini”, explica Oxford Economics.

Goldman Sachs també ha pujat la previsió de creixement del PIB de la Xina després dels anuncis del Ministeri de Finances, però en aquest cas per al 2024 i el 2025. Per a aquest any, la millora fins al 4,9% des del 4,7% i per a el proper, fins al 4,7% des del 4,3%.

Aquest ajustament "indica clarament que els responsables de polítiques han fet un gir en la gestió de polítiques cícliques i han augmentat el seu enfocament a l'economia", assenyala Goldman Sachs en una nota de recerca enviada als seus clients aquest diumenge.

ESTRENA A BORSA

A l'àmbit empresarial, EV Motors, la matriu de l'automobilística Ebro i sòcia del fabricant xinès Chery a Espanya, sortirà a borsa aquest dilluns valorada en 329 milions d'euros.

L'empresa, que s'estrenarà al segment de mercat reservat per a pimes -BME Growth amb el ticker EBROM-, aterrarà a un preu inicial de 6,88 euros per acció. L'automobilística tocarà la campana al Palau de la Borsa de Madrid de la mà del president d'EV Motors, Rafael Ruiz, i del conseller delegat d'Ebre, Pedro Calef.

Un darrer apunt per assenyalar que avui, a les 12.00 hores, es coneix el nom del guanyador del Premi Nobel d'Economia.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0928 dòlars (-0,08%). El petroli cau un 1,6%. El Brent se situa als 77,76 dòlars i el WTI, als 74,28 dòlars.

L'or cotitza pla (2.677 dòlars) i la plata perd un 0,33% (31,65 dòlars).

El bitcoin puja fins als 64.203 dòlars i l'ethereum avança fins als 2.534 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,096%.

Noticias relacionadas

contador